"Poikani olisi voinut saada arvokkaan kuoleman" – Ex-kansanedustajat tähtäävät eutanasian laillistamiseen

Viisi entistä kansanedustajaa alkaa tiistaina kerätä nimiä kansalaisaloitteeseen, joka tähtää eutanasian laillistamiseen.

Eutanasian eli kuolinavun sallimista ajavat Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax. He ovat keränneet aloitteensa taakse 74 kannattajaa, jotka edustavat tiedeyhteisöä sekä kulttuuri- ja talouselämää.  

– Ilmapiiri on mielestämme muuttunut. Kun käsittelimme aihepiiriä keskustelukirjassamme, reaktio oli aika lailla hämmentynyt. Nyt ei ole enää, ex-valtiovarainministeri Viinanen sanoo STT:lle.  

Viinanen ja Seppänen käsittelivät sairastamaansa Parkinsonin tautia ja kannattivat eutanasiaa vuonna 2012 julkaisemassaan kirjassa Vasen oikea, oikea vasen. Molemmat kertovat kannattavansa eutanasian sallimista läheistensä kokemusten takia.  

– Olisin suonut, että hirvittävien kipujen jälkeen syöpään kuolleella pojallani olisi ollut tämä mahdollisuus. Hän olisi voinut saada arvokkaan ja kivuttoman kuoleman, Seppänen sanoo.  

Viinanen kertoo nähneensä sairaaloissa paljon ihmisiä, jotka makaavat vuosia ymmärtämättä, missä ovat.  

– Olen ajatellut myös omia leikkauksen jälkeisiä kiputilojani. Jos ei toivoa hengissä pysymisestä olisi, olisin valmis miellyttävään ruiskeeseen ja päättämään kulkuni maan päällä, Viinanen sanoo.  

Tiistaina julkaistavaan kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi. Eutanasian laillistamista on yritetty aiemminkin kansalaisaloitteella, mutta tarvittava kannattajamäärä ei ole täyttynyt.  

– Ainakin saamme keskustelun asiasta viriämään ensin eduskunnassa ja sitten laajemmin kansalaispiireissä, Viinanen sanoo.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja