Mainos

Eurooppalaiset asiantuntijat määräsivät delfiinien paikan: "Attica täyttää kaikki kriteerit"

0:42

Särkänniemi ei päättänyt yksin siirtää delfiinejä juuri Ateenaan. Taustalla on kansainvälisen Eaza-järjestön suositus, jonka on laatinut eläinlääkäreistä ja asiantuntijoista koostuva komitea.

Eaza eli European Association of Zoos and Aquariums on järjestö, joka säätelee eurooppalaisten eläintarhojen ja delfinaarioiden toimintaa.

Järjestöön kuuluu kymmeniä eurooppalaisia eläimiä omistavia tahoja, ja Särkänniemi on yksi niistä. Koska Särkänniemi on Eazan jäsen, suositus ei oikeastaan ole suositus, vaan Eazan määräys, joka määrittää eläinten sijoituspaikan.

Uhanalaisten eläinten ja delfiinien pitoa Eazan sisällä säätelee European Endangeres Species Programme eli EEP. EEP:n sisälle on muodostettu omat komiteansa eri eläinlajeille.

Nämä komiteat koostuvat eläinlääkäreistä ja asiantuntijoista, ja komitea tekee päätöksen eläinten siirrosta. Pullonokkadelfiinien lajikomitea on antanut Särkänniemelle yksimielisen päätöksen, jonka mukaan Attica on paras sijoituspaikka delfiineille.

Komiteaan kuuluu eurooppalaisissa eläintarhoissa ja delfinaarioissa työskenteleviä merinisäkäsasiantuntijoita.

Eaza kieltää kritiikin

Eazan viestintäpäällikkö David Williams-Mitchell kertoo, että järjestö noudattaa tiettyjä ohjeita ja standardeja eläintenpidosta päättäessään eläinten sijoittamisesta. Ohjeet perustuvat muun muassa Euroopan unionin lainsäädäntöön. 

Ohjeistuksessa määrätään muun muassa siitä, että siirron pitää taata terve delfiinipopulaatio ja se, että eläimet voivat hyvin myös yksilöinä.

Delfiinit haluttiin siirtää nimenomaan Euroopan sisällä. Williams-Mitchell toteaa, että lajikomitean mielestä Attica on Euroopan vaihtoehdoista paras.  

– Attica täyttää kaikki kriteerit, ja siksi lajikomitea päätti suositella, että nämä neljä delfiiniä muuttavat sinne, Williams-Mitchell kertoo.

Williams-Mitchell kiistää eläinsuojelujärjestöjen delfinaarioita ja etenkin Atticaa kohtaan osoittaman kritiikin.

Hän sanoo, että delfiinejä voidaan tieteellisen tiedon ja asiantuntijoiden mukaan pitää menestyksekkäästi ihmisten hoidossa, kunhan niistä huolehditaan ammattimaisesti ja standardien mukaisesti.

Pormestari: Viestintä ei onnistunut

Tampereen kaupunginhallitus päättää tarvittavista jatkotoimenpiteistä Särkänniemen suhteen huomisen jälkeen, kertoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Tampereen kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen Särkänniemen toimitusjohtajalta delfiinien viikonloppuisesta siirrosta. 

Ikonen ei kommentoinut huvipuiston tänään antamaa katsausta tarkemmin. 

Ikosen mukaan viestintä viikonloppuna ei kuitenkaan onnistunut, vaan jatkossa pitää varmistaa, ettei samanlaista tilannetta synny.  

Asian käsittely jatkuu huomenna Särkänniemen hallituksessa.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja