Mainos

Euroopassa varaudutaan sars-epidemiaan

Euroopassa varaudutaan sars-epidemiaan varmuuden vuoksi, vaikka taudin leviäminen Euroopan sisällä on toistaiseksi saatu estetyksi. EU pohtii jo suuren lääke-erän yhteishankintaa ja miettii, miten suurten kansainvälisten yleisötapahtumien kanssa pitäisi toimia.

- Epidemian rajoittaminen onnistuu vain, jos yhteispeli sujuu hyvin ja kaikki jäsenmaat sitoutuvat yhteisiin päätöksiin, sanoo EU:n asiantuntijakokouksesta Luxemburgista palannut tutkimusprofessori Pauli Leinikki Kansanterveyslaitokselta. Leinikin mukaan EU:ssa ongelmana on kuitenkin se, että sillä ei ole sellaista työkalua, jolla se voisi päättää yhteisönä tällaisista uusista uhkista.

Toistaiseksi kaikki EU-maat ovat kuitenkin noudattaneet aika pitkälle WHO:n suosituksia, mutta monenlaiseen sooloiluunkin esimerkiksi karanteeniasioissa on lähdetty. Kokouksessa todettiin mm. ykskantaan, että tavaroiden liikkumista ei ole mitään syytä rajoittaa. Espanja on kuitenkin ehtinyt jo kieltää leikkikalujen maahantuonnin Hongkongista.

Vielä avoimeksi kysymykseksi kokouksessa jäi se, miten pitäisi suhtautua suuriin yleisötapahtumiin, kuten messuihin, maailmannäyttelyihin ja kongresseihin. Sveitsi on jo ehtinyt rajoittaa mm. Hongkongista tulossa olleiden osallistumista koru- ja kellomessuille. Koko tapahtumalle tällä rajoituksella oli suuri merkitys, sanoo Leinikki.

EU hamstraa vanhaa viruslääkettä?

EU:n asiantuntijakokouksessa pohdittiin myös suuren viruslääke-erän hankintaa EU-maiden yhteiseen käyttöön, jos laboratorio-oloissa sars-virukseenkin tehoava ribaviriini osoittautuu todella tehokkaaksi lääkkeeksi myös käytännössä. Näin voitaisiin varmistaa lääkkeen saanti myös siinä tapauksessa, että kysyntä kovin paljon kasvaa. Jos suurempi tarve ilmaantuisi yhtäkkiä, niin varmasti jotkut maat ostaisivat kaikki varastot kuiviin, arvelee Leinikki.

Ribaviriini on vanha, mutta aika harvinainen ja kallis virusten lisääntymistä estävä lääke, eikä sitä ole yleensä suuria määriä missään varastoissa. Suomessa tätä lääkettä on varastossa sen verran, että se riittää lähinnä yhden verenvuotokuumepotilaan hoitoon. Sarsissa annokset olisivat pienempiä, joten se riittäisi useammankin potilaan hoitoon. Leinikki myöntää, että kyseessä ei ole poliittisesti ihan helppo kuvio, eikä toimintatavasta ole päästy vielä yksimielisyyteen.

Suomeen hankitaan oma uusi koronavirus

Nyt kun koronavirus näyttää kiistatta varmistuneen taudin aiheuttajaksi, tulee WHO:n luokitukseen vähitellen uusi sarake, jossa on varmat tapaukset, uskoo Leinikki. Yhdysvalloista tällaisia ilmoituksia varmistetuista tapauksista on jo tullut.

Myös Kansanterveyslaitoksella on saatu jo oman testin kehittäminen hyvään vauhtiin. Tänään iltapäivällä saatiin ensimmäiset geenimonistustestin tulokset. Myös uusi koronavirus aiotaan hankkia laitoksen laboratorioon.

Poliittisella tasolla Euroopan sars-yhteistyötä ja taloudellisia vaikutuksia pohditaan ensi viikolla EU:n ulkoministereiden kokouksessa. Ranska on jo on esittänyt myös ylimääräisen ministerineuvoston koolle kutsumista. EU-maissa on tähän mennessä todettu 29 sars-epäilyä ja 18 todennäköistä sars-tapausta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.