Euroopan lääkevirasto arvioi Pfizerin rokotteen käyttämistä 12–15-vuotiailla

2:26
Lasten rokottaminen saatetaan aloittaa jo syksyllä – "Ensin sellaisia lapsia, joilla on vaikea perussairaus"

Euroopan lääkevirasto EMA kertoo aloittaneensa Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen arvioimisen 12–15-vuotiaiden ikäryhmää varten. Tällä hetkellä rokote on käytössä vain 16 vuotta täyttäneillä.

Yhtiöt kertoivat viime viikolla hakevansa Euroopan lääkevirastolta lupaa rokotteen käyttämisestä myös 12–15-vuotiailla. Yhtiöt ovat hakeneet vastaavaa hyväksyntää myös Yhdysvaltain viranomaisilta.

EMA odottaa saavansa arvioinnin valmiiksi kesäkuussa. Jos rokotteen käyttäminen 12–15-vuotiailla saa EMA:lta vihreän valon, on lupa voimassa kaikissa EU-maissa, myös Suomessa.

Arvioinnissa käytetään muun muassa käynnissä olevien laajojen kliinisten testien tuloksia. Aiempien testien perusteella rokote on yhtiöiden mukaan osoittautunut erittäin tehokkaaksi 12–15-vuotiaiden ikäryhmässä.

Yksikään koronavirusrokote ei ole vielä saanut viranomaisilta lupaa käytettäväksi lapsilla.

Vaikka lapsilla ja teini-ikäisillä on hyvin pieni todennäköisyys saada koronatartunnasta vakavia oireita, lapset voivat kuitenkin levittää virusta muihin ikäryhmiin, joten lasten rokottamista pidetty tärkeänä laumasuojan saavuttamisen ja pandemian lopettamisen kannalta. Lasten rokottaminen sujuvoittaisi myös koulujen palaamista lähiopetukseen.

Pfizer ja Biontech yrittävät myöhemmin saada rokotteelleen hyväksynnän myös alle 12-vuotiaille lapsille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja