EU:n yhteinen koronatodistus saadaan heinäkuussa – Venäjän ja Kiinan rokotteiden hyväksyminen sen osaksi on epävarmaa

Kansallinen todistus koronarokotuksesta otetaan Suomessa käyttöön toukokuun lopulla. Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus ja vielä on epäselvää, hyväksytäänkö todistukseen muita kuin Euroopan lääkeviraston hyväksymiä rokotteita.

EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistukset koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista.

EU:n yhteisen koronatodistuksen yksityiskohdista neuvotellaan yhä. Tällä erää tiedossa ei ole esimerkiksi sitä, kelpuutetaanko todisteessa rokotteeksi vain Euroopan lääkevirasto EMA:n heinäkuuhun mennessä hyväksymät rokotteet vai niiden lisäksi myös Maailman terveysjärjestö WHO:n siunaamat rokotteet.

Jos jälkimmäiseen vaihtoehtoon päädytään, todistukseen saatetaan kelpuuttaa esimerkiksi Venäjän Sputnik-rokote sekä Kiinan Sinopharm. Tällä on suuri merkitys EU-alueen ulkopuolelta tulevien matkustajien kohdalla.

Vantaan työryhmä esittää, että Suomeen matkustamisen Finentry-järjestelmä otettaisiin käyttöön koko maan kattavana toukokuuhun mennessä. Järjestelmän avulla voidaan muun muassa esittää ja välittää matkustajan dokumentaatio ja varata tarpeelliset näytteenottoajat halutuilla paikkakunnilla.

Finentryn käyttö pitäisi työryhmän mukaan mahdollistaa myös ulkomaalaisille viimeistään kesä–heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat