Mainos

Euroehdokkaat Lehtinen ja Nahkala: Talouskriisi lisää kiinnostusta EU:hun

EU:n talouskriisi ja parlamentin vallan kasvu ovat pääsyy siihen, että puolueet kamppailevat Suomen 13 meppipaikasta kaikkien aikojen kovimmilla ehdokaslistoilla.

Tätä mieltä ovat MTV Uutisten vaalisarjassa Matkalla Brysseliin vierailleet Sanna Lehtinen (kesk) ja Andrei Nahkala (kd.).

Nahkala on tyytyväinen, ettei näissä vaaleissa ole julkkisehdokkaita.

– EU-asiat kiinnostaa politiikassa. Hieno piirre näissä vaaleissa on se, että politiikan ammattilaiset ovat innostuneet lähtemään ehdolle. Näissä vaaleissa on vähemmän sellaisia julkisuuden missejä ja muita.

Ehdokkaat uskovat, että talouskriisi on saanut myös äänestäjät kiinnostumaan Brysselistä. EU tunkeutuu entistä enemmän ihmisten arkeen. 

– Kuntalainsäädännöstä 70 prosenttia ja rahoituslainsäädännöstä 90 prosenttia juontaa juurensa EU:sta. Talouskriisi on realisoitunut ihmisten arkeen. Kyllä sosiaaliset kysymykset ovat nostaneet EU-asiat ihmisten mieliin ihan toisella tavalla. EU-asiat koetaan nyt läheisemmäksi, Lehtinen arvioi.

Nahkala on samaa mieltä. 

– Kyllä tämä talouskriisi on innostunut ihmiset nyt vaikuttamaan ja nähdään kuinka tärkeä vaikutus EU:n päätöksillä on täällä kotimaassa. 

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) valtiosihteeri kiistää joutuneensa uhrautumaan ehdolle, jotta puolue voisi säilyttää ainoan meppipaikkansa toukokuun vaaleissa. Nahkala ja puheenjohtaja Räsänen lähtivät ehdolle EU-vaaleihin viime tipassa. 

– Ei meillä mitään hätää ole. Me otamme sen 105 000 ääntä, joka suurin piirtein tarvitaan matematiikan mukaan meppipaikkaan. Edellisissä kunta- ja eduskuntavaaleissa me on saatu 120 000 - 140 000 ääntä. Me tuomme omat äänestäjämme vaaliuurnille ja otetaan vähän muitakin ja paikka varmistuu sillä, Nahkala laskeskelee.

Viime eduskuntavaalien ehdokas Sanna Lehtinen ei hätkähdä, vaikka keskustan listalla ovat mm. Olli Rehn, Anneli Jäätteenmäki ja Paavo Väyrynen. Lehtisen mukaan hänelle EU-vaalit eivät ole ponnahduslauta seuraaviin eduskuntavaaleihin. 

– Kyllä se joillekin voi olla, mutta itse en ole sitä ajatellut. Olen aina ollut kiinnostunut EU-asioista ja olen täysillä EU-vaaleissa mukana.

Vaalitilanteen lisäksi Lehtinen ja Nahkala keskustelevat Ukrainan kriisistä ja EU:n talouskriisin vaikutuksista, kuten nuorisotyöttömyydestä ja sosiaalisista ongelmista. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.