Eukkoja kannettu Sonkajärvellä parikymmentä vuotta

Yksi Suomen kesän hulvattomimmista kesätapahtumista viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Sonkajärven maailmankartalle lyönyt kilpailu eukonkannossa järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992.

MM-tasolla kisa järjestetään tänä vuonna jo 17. kerran.

Perimätiedon mukaan humoristisen kilpalajin syntyi Sonkajärvellä 1800-luvulla kun Herman ”Herkko” Ronkainen ryhtyi valikoimaan rosvojoukkoonsa rosvoja haastamalla heidät kilpaan. Jos joku mieli päästä Rosvo Ronkaiseen joukkoihin, tuli tämän voittaa Herkko kilpajuoksussa reitillä, jonka Herkko oli valinnut.

Lisäksi, jotta erotettaisiin kunnon kansalaiset aidosta roistosta, oli kokelaan kannettava täyttä ruissäkkiä olallaan koko kilvan ajan. Samoin, jos joku tahtoi Herkon joukkoon kuulua, tuli rosvokokelaan hyppiä yli esteiden ja selviytyä reitistä pudottamatta kantamustaan tai kävelemättä kertaakaan.

Rosvojoukon ryöstöretkillä saaliiksi saattoivat päätyä myös naapuripitäjien vaimot, kun rosvot hieman naisellista hellyyttä ja lämpöä kaivatessaan nostivat eukot olalleen ja juoksivat karkuun kirkuva ja vastaan pyristelevä eukko olallaan.

Nykyaikaan sovelletun MM-kilpailun kehitti 1990-luvun alussa Sonkajärven kulttuurisihteeri Eero Pitkänen, jonka johdolla kisalle määriteltiin säännöt. Nykyään kisaradan pituus on 253,5 m ja se on osittain hiekka- ja sorapintainen.

Radalla on yksi noin metrin syvyinen vesieste ja kaksi kuivaestettä. Eukonkannossa ei saa käyttää apuvälineinä reppuja, hihnoja tms., ainoastaan vyö sallitaan kantajalla. Kannettavan eukon pitää olla oma tai toisen, vähintään 17-vuotias ja 49-kiloinen. Eukonkannon MM-kisan lisäksi kisataan joukkuesarjassa ja sprinttikisassa.

Laji on herättänyt runsaasti kansainvälistä huomiota alkuvuosista lähtien. MM-tasolla kisoja ryhdyttiin. järjestämään ulkomaalaisten tiedotusvälineiden toiveesta. Nykyään eukonkannon maakohtaisia karsintoja järjestetään useissa maissa, kauimpana Australiassa ja Yhdysvalloissa. Vain huiput pääsevät kisaamaan Sonkajärvelle. Tänä vuonna mukana on uutena maana Itävalta, ja ensi vuodeksi kiinnostusta järjestää alkukarsinnat ovat osoittaneet jo Japani ja Kiinakin.

Kilpailu on kovaa, mutta tärkein sääntö kisajärjestäjien mukaan on, että kaikilla eukonkantoihin osallistuvilla pitää olla hauskaa.

Lue myös:

    Uusimmat