Mainos

EU-vaalien ennakkoäänestys alkoi verkkaisesti

EU-vaalien ennakkoäänestys on alkanut viime vaaleja vaisummin.

Ensimmäisenä äänestyspäivänä annettiin 104 000 ääntä, kun edellisissä eurovaaleissa luku oli reilut 111 000. 

Uurnilla käyneistä miehiä oli reilut 50 000 ja naisia vajaat 54 000. Äänestysprosentti on ensimmäisen päivän jälkeen 2,5. 

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi viikon tiistai.  

Äänestysprosentin pelätään taas jäävän huolestuttavan alhaiseksi. Viimeksi vuonna 2009 eurovaalien äänestysprosentti jäi vain 40,3 prosenttiin. Vuonna 2004 äänesti 41,1 prosenttia Suomessa asuvista Suomen kansalaisista. Vähiten ihmisiä oli liikkeellä vuoden 1999 eurovaaleissa: tuolloin vain 31,4 prosenttia äänestäjistä kävi uurnilla.

MTV:n vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista muistuttaa, että äänestysvilkkaudella on tosiaan väliä.

– Äänestysvilkkaus määrittää aika pitkälle vaalien lopputuloksen. Mitä alhaisempi äänestysvilkkaus, sitä pienemmillä äänimäärillä tapahtuu siirtymiä, Grönlund sanoo.

– Aika paljon riippuu nyt esimerkiksi siitä, kuinka hyvin perussuomalaiset saavat kannattajiaan liikkeelle, heidän äänestäjänsä olleet perinteisesti epävarmempia.

Grönlund kehottaa kaikkia käyttämään vaalikoneita ja sitä kautta etsimään omaa ehdokastaan.

– Sitten kannattaa miettiä myös sitä ehkä kaikkein tärkeintä eli sitä, mikä on se puolueryhmittymä siellä brysselissä, mihin edustaja kuuluu, Grönlund neuvoo.

Tämän päivän lopullinen ennakkoäänimäärä saadaan vasta kello yhdeksältä illalla. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi viikon tiistai.

Varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntaina 25. toukokuuta.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.