EU-maat haluavat irrottautua liian suurista riippuvuuksista Kiinaan – "Voivat olla liian suuria ja kohtalokkaita"

Mitä EU:n ulkoministerit keskustelivat Venäjästä ja Kiinasta? Haavisto pitää infon 2:00:26
Katso myös: Mitä EU:n ulkoministerit keskustelivat Venäjästä ja Kiinasta? Pekka Haavisto kertoi kokouksen annista tiedotustilaisuudessa.

EU:n ulkoministerit ovat puineet kokouksessaan Luxemburgissa tänään EU:n suhdetta Kiinaan. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan keskustelussa pidettiin tärkeänä, että EU säilyy yhtenäisenä Kiina-politiikassaan.

– Korostettiin myös sitä, että liiallinen riippuvuus Kiinasta, kiinalaisesta taloudesta ja teknologiasta voi olla EU:lle akilleenkantapää. Monet vertasivat keskustelussa tätä tilannetta nimenomaan Venäjä-riippuvuuteen, Pekka Haavisto sanoi.

– Tällä hetkellä halutaan irrottautua sellaisista riippuvuuksista, jotka ovat liian suuria ja voivat olla kohtalokkaita.

Haaviston mukaan koronapandemia on osoittanut Suomessakin, että esimerkiksi kasvomaskien suhteen ollaan riippuvaisia kiinalaisista tuottajista.

– Olemme siirtäneet Kiinaan monta sellaista tuotannon alaa, jotka myös huoltovarmuuden näkökulmasta voivat olla merkittäviä.

Haaviston mukaan monet EU-maat ovat puheenvuoroissaan olleet kriittisiä siitä, että teollista tuotantoa on siirretty hyvän sään aikana Kiinaan kustannussyistä.

Kiina on Haaviston mukaan edelleen EU:lle sekä partneri, taloudellinen kilpailija että systeemitason haastaja. Nyt turvallisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset kuitenkin painottuvat aiempaa enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat