EU syyttää Britanniaa brexit-sopimuksen rikkomisesta

Britannia ja Irlanti kiistelevät jälleen brexit-sopimuksen rajatarkastuksista 2:12
Britannia ja Irlanti kiistelevät jälleen brexit-sopimuksen rajatarkastuksista.

Britannia on ilmoittanut lykkäävänsä rajajärjestelyn soveltamista täydessä laajuudessaan.

Euroopan komissio on käynnistänyt rikkomusmenettelyn Britanniaa vastaan EU-erosopimuksen ehdoista poikkeamisen vuoksi. EU-komission mukaan Britannia on rikkonut huomattavilta osin erosopimuksessa sovittua Pohjois-Irlannin rajaa koskevaa järjestelyä.

Britannia ilmoitti maaliskuun alussa lykkäävänsä yksipuolisesti Pohjois-Irlannin rajajärjestelyn soveltamista täydessä laajuudessaan.

Rajajärjestelyllä tarkoitetaan sitä, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä on säilynyt avoin raja senkin jälkeen, kun Britannia jätti Euroopan unionin. Tämän mahdollistaminen taas merkitsee tiettyjä rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä.

Komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovicin mukaan rajajärjestelyä tarvitaan, jotta samaan aikaan voidaan turvata avoin raja ja rauha Irlannin saarella sekä suojella EU:n sisämarkkinoita.

–  EU ja Britannia sopivat järjestelystä yhdessä. Meidän velvollisuutemme on myös toteuttaa se yhdessä. Britannian yksipuoliset päätökset ja kansainvälisen oikeuden rikkominen toimivat vastoin tätä päämäärää ja heikentävät luottamusta välillämme, Sefcovic sanoi komission tiedotteessa.

Britannialla kuukausi aikaa vastata

Toistaiseksi Britannia on soveltanut Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisiä rajamuodollisuuksia vasta suppeassa mittakaavassa. Helpotettujen tarkastusten ensimmäisen takarajan olisi pitänyt olla tämän kuun lopussa, mutta Britannia on ilmoittanut jatkavansa niitä lokakuun alkuun asti.

EU-komissio lähetti tänään Britannialle rikkomusmenettelyn käynnistämisestä virallisen ilmoituksen sekä kirjeen, jossa se pyytää Britanniaa peruuttamaan yksipuolisesti tehdyistä päätöksistä.

Britannialla on kuukausi aikaa vastata. Asia voi aikanaan edetä EU-tuomioistuimeen asti, mutta komission varapuheenjohtaja Sefcovic toivoo, että asia pystyttäisiin ratkaisemaan ilman jatkotoimenpiteitä.

Lue myös:

    Uusimmat