Mainos

EU selvittää kaupan vaikutuksen maitokriisiin

EU-komissio haluaa selvittää vähittäis- ja tukkukaupan vaikutuksen Euroopan maitomarkkinoiden kriisiin.

Komissiota ihmetyttää, että maidon tuottajahinta on pudonnut rajusti, mutta kuluttajahinta on laskenut vain muutamia prosentteja. Maidon tuottajahinta on joissain EU-maissa laskenut jopa puoleen vuoden 2007 huippulukemista.

Komissio haluaa selvittää, toteutuuko kilpailu elintarvikemarkkinoilla asianmukaisesti.

- Meidän on selvitettävä, mitä tapahtuu maidontuottajan ja kaupan hyllyn välissä, maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Fischer Boel julkisti tiedotustilaisuudessaan listan keinoista, jolla komissio yrittää tukea vaikeuksiin ajautuneita maidontuottajia. Maidontuottajat ovat viime kuukausina järjestäneet lukuisia mittavia mielenosoituksia muun muassa EU-kokousten yhteydessä.

Maidontuottajat ovat vaatineet muun muassa maidon tuotantokiintiöiden leikkaamista hintojen nostamiseksi. Fischer Boel sanoi jälleen tänään, ettei kiintiöjärjestelmään puututa.

EU-maat päättivät viime marraskuussa nostaa tuotantokiintiöitä asteittain kunnes niistä vuonna 2015 luovutaan kokonaan. Komission mukaan tehdystä päätöksestä ei voida tinkiä, koska se aiheuttaisi epävarmuutta maanviljelijöiden keskuudessa ja hidastaisi maatalouden rakennemuutosta.

Tonnikaupalla varastoon

Maidon hinnanmuodostuksen selvittämisen ohella komissio esittää muun muassa voin ja maitojauheen interventio-ostojen jatkamista sekä vientitukien käytön ja voin varastointituen jatkamista.

Komissio kertoo ostaneensa maaliskuun alun jälkeen varastoon lähes 82 000 tonnia voita ja reilut 230 000 tonnia maitojauhetta. Ostoihin on käytetty noin 600 miljoonaa euroa.

Niin ikään komissio lievittää markkinoiden kriisiä maitotuotteiden menekinedistämiskampanjoita lisäämällä ja koulumaitojärjestelmää laajentamalla.

Fischer Boel kummasteli tiedotustilaisuudessaan EU-kansalaisten intoa lipittää amerikkalaisvalmistajien kalliita virvoitusjuomia kun edullista eurooppalaista maitoakin olisi saatavilla.

Lisää kansallista tukea?

Komissio kannattaa myös viljelijöille maksettavien tukien aikaistamista sekä kansallisen tuen tilapäistä lisäämistä ensi vuoden loppuun saakka.

Maa- ja Metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK riensi oitis kannattamaan kansallisen tuen nostoa. Järjestön mielestä Suomen hallituksen on otettava maitomarkkinoiden kriisi huomioon budjettivalmistelussa.

- MTK pitää välttämättömänä, että Suomessa ryhdytään välittömästi valmistelemaan budjettiin lisärahoitusta, jonka käyttöön komissio nyt tarjoaa mahdollisuuden, järjestö toteaa tiedotteessaan.

Maidon tuottajahinta on laskenut Suomessa neljänneksellä vuoden alusta. Laskusta huolimatta tuottajahinta on pysynyt toistaiseksi kohtuullisella tasolla moniin muihin EU-maihin verrattuna, mutta MTK:ssa on pelätty, että ensi syksynä ja talvena maitokriisi leviää täysimittaisesti Suomeenkin.

Katso Elisa Tikkasen juttu (Kymmenen uutiset 22.7.2009)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.