Mainos

EU perää asbestityöntekijöille tiukempia turvamääräyksiä

EU:n sosiaaliministerit ilmoittivat tänään, että asbestityöntekijöiden turvaksi olisi saatava tiukempi lainsäädäntö. Asbestipölylle altistuminen saattaa aiheuttaa keuhkosyöpää ja muita hengityselinten sairauksia. Suomessa on tänään annettu sakkotuomio asbestitöihin liittyvästä työturvallisuusrikoksesta.

EU:n tilastotoimiston Eurostatin mukaan lähes 6700 eurooppalaista kuoli asbestin aiheuttamiin sairauksiin vuonna 1995. Luvun ennustetaan yhä kasvavan tulevaisuudessa. Kahden asbestilaadun, sinisen ja ruskean, käyttö on jo kielletty EU-maissa. Useimmat EU-maat haluaisivat kieltää nyt myös valkoisen asbestin käytön.

Kahdeksassa EU-maassa on jo käytössä tiukemmat asbestia koskevat rajoitukset kuin mitä EU:n lait edellyttäisivät. Kreikka, Espanja ja Portugali ovat kuitenkin vastustaneet asbestin täyskieltoa. Kreikan mukaan asbestin käyttökielto johtaisi useiden työpaikkojen menetyksiin.

Iisalmessa ravintoloitsijalle sakkoja asbestitöistä

Iisalmelainen ravintoloitsija tuomittiin tänään 550 markan sakkoihin asbestitöihin liittyvästä työturvallisuusrikoksesta. Iisalmen käräjäoikeuden mukaan mies laiminlöi mm. asbestikartoitukset ja -ilmoitukset teettäessään johtamansa hotelli-ravintolan putkistoremonttia maaliskuussa 1996. Oikeuden mukaan mies tiesi, että rakenteissa oli mitä suurimmalla todennäköisyydellä asbestia.

Jutussa oli asianomistajina kolme rakennusmiestä, jotka ehtivät tehdä jonkin aikaa purkutöitä ilman vaaditunlaisia varusteita. Heille ei ollut kerrottu asbestivaarasta. Viranomaiset keskeyttivät työt, ja ne teki lopulta asbestitöihin valtuutettu työntekijä. Työntekijät eivät vaatineet vahingonkorvauksia. Oikeudessa ei arvioitu mahdollisia terveyshaittoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.