Mainos

EU:n terrorismilait epäilyttävät

Euroopan Unionin tulevien terrorismilakien pelätään rajoittavan perinteistä kansalaisaktivismia. Terrorismin torjuntaan tähtäävät lait ovat parhaillaan unionin valmisteltavina. Kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeusaktivistien mukaan lait saattavat olla niin väljästi määriteltyjä, että ne uhkaavat väkivallattomien aktivistiryhmien ja kansalaisliikkeiden toimintavapautta. Arvostelijoiden mukaan viranomaisille jää liian paljon tulkinnanvaraa sen suhteen, millainen toiminta on valtiojärjestystä horjuttavaa terrorismia.

Yhdistyneet Kansakunnat on jo parinkymmenen vuoden ajan yrittänyt saada aikaan yhteisesti sovittua määritelmää terrorismille. Yhteistä määritelmää ei ole kuitenkaan pystytty laatimaan. Ihmisoikeusjuristi Matti Wuoren mielestä terrorismia onkin mahdotonta määritellä täsmällisesti ja luotettavasti. Myös EU:n terrorismilaeissa terrorismin määritelmä on epäselvä. -Lait ovat niin hätäisesti valmisteltuja, että osa määritelmistä on epämääräisyydessään EU:n rikoslain laillisuusperiaatteen vastaisia. Terrorismin määrittelyssä poliisille ja tuomioistuimille jää liian paljon tulkinnanvaraa, arvioi Wuori Väli-Suomen Sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Suojelupoliisin päällikön Seppo Nevalan mielestä lait eivät saa uhata kansalaisten mielenosoitusoikeutta. -On erittäin tärkeää, että terroristilait tehdään niin tarkoiksi, että perinteinen, rauhanomainen vapaa kansalaistoiminta, mukaan lukien mielenosoitukset, voisivat jatkua häiriöittä, toteaa Nevala.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.