EU:n kaavailemalla hintaleikkurilla olisi tulevan talven kannalta kaksi tärkeää vaikutusta Suomelle – "Epävarmuudet hieman pienenisi"

Suomen suurin huoli tulevana talvena on sähkön riittävyys ja sen hinta 2:08
Energiateollisuuden toimitusjohtaja kannustaa nyt suomalaisia sähkön säästämiseen.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja näkee, että EU:n huippukokouksessa päästiin askel eteenpäin energiakriisin ratkaisun löytämisessä, mutta maalia ei vielä saavutettu.

Brysselissä torstaina järjestetyn EU:n huippukokouksen päätelmien pohjalta kaasulle on tulossa jonkinlainen hintaleikkuri. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää päätelmää hyvänä edistysaskeleena, mutta työtä riittää vielä. 

– Tässä kohdassa on yritetty päättää kaasun saatavuudesta ja hinnasta, joka on tietysti ongelma, koska venäläistä kaasua ei enää markkinoilla ole, Leskelä sanoo.

Leskelän mukaan nyt tehtiin päätöksiä, joilla pyritään rakentamaan mallia, jossa Eurooppa voisi ohjata kaasun hintaa alemmas, kuitenkaan vaarantamatta sen saatavuutta.

Jos korkeita hintapiikkejä saadaan leikattua ja tavoitteessa onnistutaan, olisi tällä kaksi vaikutusta Suomelle. 

– Suomi saisi edullisemmin kaasua tänne Suomeen, mikä olisi kaasuasiakkaille tärkeä asia. Sähkön kannalta nämä hinnan epävarmuudet hieman pienenisi ja ensi vuoden kuluessa sähkön tukkumarkkinoihin voisi olla jonkin verran alentavaa vaikutusta, Leskelä toteaa.

Leskelä korostaa tulevan talven osalta tärkeimpinä asioina sähkön riittävyyttä ja hintaa.

–On tärkeää, että sähköä säästetään. Kun sähkön hinta on korkea, niin siitähän sitten jokainen sähkönsäästäjä hyötyy energialaskussaan. Erityisesti pitäisi oppia säästämään sähköä kaikista korkeimmissa kulutuspiikeissä.

Säästämisessä on nähty jo tuloksia: syyskuussa sähköä kulutettiin vuoden takaiseen verrattuna kokonaisen Vaasan kaupungin verran vähemmän.

Millaisia vaikutuksia EU:n päätöksillä on Suomen sähkötilanteeseen? Katso koko haastattelu alta.

EU:n huippukokouksessa otettiin askel eteenpäin, mutta tekemistä riittää vielä 5:28

Lue myös:

    Uusimmat