Sanna Marin: Kaasun hintoihin on luvassa ainakin jonkinlainen leikkuri – EU väänsi energiasta aamuyöhön saakka

EU aloitti vaikean väännön energian hintakatosta - Suomi vaatii konkretiaa 3:07
MTV Uutiset Brysselissä: EU aloitti vaikean väännön energian hintakatosta - Suomi vaatii konkretiaa

Kaasun hinnalle on tulossa Eurooppa-neuvoston päätelmien pohjalta ainakin jonkinlainen leikkuri. Näin Suomea huippukokouksessa edustava pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvailee kokouksen kuumimmaksi noussutta kohtaa energian hintakriisin taklaamiseksi.

Euroopan unionin jäsenmaiden poliittiset johtajat kokoontuivat torstaina Brysseliin kaksipäiväiseen kokoukseen.

Energian hintoja pitäisi tuoda järkevälle tasolle, koska Venäjän hyökkäyssota ja maan pelailu kaasutoimituksilla ovat aiheuttaneet energian hintakriisin Eurooppaan.

Poliitikoilla on ollut samaan aikaan sekä paine lähettää markkinoille rauhoittava viesti yhtenäisyydestä että aitoja erimielisyyksiä ratkaisukeinoista.

Kuumin kysymys kokouksessa on ollut kaasun hintakatto. Käytännössä erityisesti paljon kaasua käyttävät Saksa ja Unkari harasivat asiassa vastaan.

Marin sanoi, että energiakeskustelun tiedettiin olevan vaikea. Hän kertoi tyytyväisyydestään yhteisten päätelmien löytymiseen ja kuvaili askelta tärkeäksi.

– Mutta sekin on rehellisyyden nimissä tunnustettava, että tässä on vielä paljon työtä tehtävänä. Tämä kokonaisuus ei ole vielä maalissa, vaan työ jatkuu.

Mikä Saksaa pelottaa?

Saksan pelkona on, että hintakaton seurauksena kaasutoimitukset Eurooppaan loppuisivat tai vähentyisivät. Pahimmillaan Saksassa on pelätty siitä jopa kannustinta myydä kaasua Euroopasta muualle.

Huippukokouksen tulokset kirjataan päätelmiksi, joita luonnostellaan jo hyvissä ajoin ennen kokousta. STT:n tietojen mukaan luonnosteksteihin oli aiemmin ehditty laittaa hintakatto sähköön käytettävälle kaasulle, mutta aiemmin esitetyssä muodossa päätelmiä ei saatu vietyä maaliin.

Sen sijaan kyseinen kohta on muunnettu "EU:n väliaikaiseksi kehykseksi kaasun hinnan rajoittamiseksi".

Pääministeri kertoo MTV Uutisille, millaisia ratkaisuja energiakriisiin on odotettavissa EU-huippukokouksessa 8:56
Marin kertoi torstaina MTV Uutisille, millaisia ratkaisuja energiakriisiin on odotettavissa EU-huippukokouksessa

Hintakatosta esitetyt huolet näkyvätkin selvästi energiaa koskevien ja yöllä julki tulleiden päätelmien muotoilussa, jotka itsessään eivät esitä vielä paljoa konkretiaa toteutustapaan. Kyse on ohjeistuksesta, jonka pohjalta komissio jatkaa työtä kohti konkreettisia esityksiä.

Marinkin totesi, että yksityiskohdat ovat vielä avoinna ja poliittinen sopu koskee nyt asian valmistelemisesta sekä reunaehtoja.

– Vielä tässä kohtaa ei ole antaa konkreettista mallia, hän sanoi.

Yhtä sovellusta kaasun hintakatosta on jo kokeiltu poikkeussäännöllä Iberian niemimaalla.

Espanja ja Portugali ovat kuitenkin vaikkapa Saksaan verrattuna energiaympäristöltään erilaisia maita. Jo pelkästään kaasun kulutus on Saksassa aivan toisella tasolla kuin Iberian niemimaalla.

Pelastus hintakäytävästä?

Pelastusta huippukokouksen vaikeaan energiakokonaisuuteen löytyi keinoista, joita EU-komissio esitteli viime viikolla uusina ratkaisuehdotuksinaan. Nuo toimet löytyvät unionin poliittisten johtajien prässin läpi käyneinä päätelmistä.

Keinoja ovat muun muassa yhteisostot hinnan painamiseksi, hintapiikkejä säätelevä mekanismi TTF-kaasupörssiin ja EU-maiden velvoite auttaa toisiaan yhteisvastuullisesti, jos jossain syntyy pula kaasusta.

Hollantilainen TTF-kaasupörssi on maakaasun keskeinen kauppapaikka. Hintakäytävä puolestaan olisi sekin mahdollisesti eräänlainen pehmennelty vaihtoehto hintakatolle.

Neuvotteluista tihkuneiden tietojen perusteella Saksalla oli jo tunteja ennen päätelmien valmistumista valmiutta hyväksyä ainakin joillain ehdoilla komission esittämä hintakäytävä.

Lue myös:

    Uusimmat