EU-ministerit koolla maitokriisin takia

EU:n maatalousministerit ovat tänään koolla Brysselissä maitokriisin takia.

Myös maidontuottajat ovat tulossa kaupunkiin osoittamaan mieltään monessa EU-maassa tappiollisen maidontuotannon vuoksi.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan komissiolta vaaditaan nyt toimia maitokriisin purkamiseen.

Ministeri korostaa, että kokouksessa olisi tärkeää käynnistää vakava keskustelu maitokiintiön poistamisen vaikutuksista.

- On pakko keskustella vakavasti siitä, onko sittenkään oikea ratkaisu poistaa maitokiintiö vuonna 2015. Tarvitsemme tuotannon sääntelyä, koska muuten globaali vapaakauppa tappaa perustuottajat.

Anttila sanoo, että maidontuottajahinnoissa on tapahtunut pientä kehitystä, mutta tilanne on edelleen ongelmallinen.

- Tämä on samalla erinomainen testi sille, onko Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan keinovalikoimassa sellaisia välineitä, joilla tilanne saadaan korjatuksi. Maitokriisin taustallahan on globaali ylituotanto, ei Euroopan unionin ylituotanto.

Anttila selvittää, että EU on neljä prosenttia alle yhteenlaskettujen maitokiintiöiden, mutta unionin alueelle on tullut valtavia määriä juustoja muun muassa Yhdysvalloista ja Aasiasta.

Anttilan mukaan Suomen tilanne on hieman parempi kuin Euroopan unionissa keskimäärin.

- Suurin uhka kuitenkin on, että meilläkin kehitys jatkuu huonompaan suuntaan, jos ei tätä EU:n sisällä olevaa ongelmaa kyetä pikaisesti ratkaisemaan.

Anttila arvioi, että maitokriisin ongelman ydin on siinä, etteivät tulot jakaudu tasaisesti.

- Ketjun vahvimmat lenkit ottavat suurimman osan ja tuottajalle ei jää edes sitä osaa, joka kattaisi tuottamisen kustannukset.

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat