Mainos

EU haluaa koventaa ympäristörikostuomioita

Osassa EU-maista rangaistukset ovat lieviä. Suomessa törkeistä rikoksista voi saada kuusi vuotta vankeutta.

Euroopan unionin komissio haluaa koventaa ympäristörikoksista määrättäviä rangaistuksia EU-maissa.

Nykyisin ympäristörikoksista voi osassa EU-maita selvitä joko hyvin lievillä rangaistuksilla tai jäädä kokonaan ilman rangaistusta. Tämä on johtanut myös keinotteluun.

- Me emme voi sallia turvapaikkoja ympäristörikollisille EU:ssa, oikeusasioista vastaava komissaari Franco Frattini painottaa viitaten lieviin rangaistuksiin.

Komissio esittää, että vakavimmista rikoksista määrättävä enimmäisrangaistus olisi ainakin viisi vuotta vankeutta. Yrityksille tulisi määrätä vähintään 750 000 euron sakko.

Ympäristörikoksia olisivat muun muassa myrkyllisten jätteiden dumppaus tai uhanalaisilla eläimillä käytävä kauppa.

Komission huolen taustalla on viime kesän Probo Koala -myrkkylaivatapaus. Laiva lähti heinäkuussa Hollannista Norsunluurannikolle viranomaisten estämättä. Laiva dumppasi Norsunluurannikolle myrkyllistä jätettä, minkä seurauksena 10 ihmistä kuoli ja tuhannet sairastuivat.

Jäsenmaat torjunevat idean

Suomessa törkeästä ympäristön turmelemisesta voi jo saada korkeintaan kuusi vuotta vankeutta.

Suomen lainsäädännössä ei kuitenkaan ole tapana määritellä tarkkoja sakkorajoja yrityksille, vaan yhteisösakko määritellään tapaus kerrallaan. Ajatus etukäteen määrätystä sakkorajasta ei siten ole Suomen mieleen.

Komission idea saattaa kuitenkin jäädä pelkäksi esitykseksi. Rikosasiat kun kuuluvat perinteisesti jäsenmaiden omaan toimivaltaan, ja moni maa karsastaa lisävaltuuksien antamista EU:lle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.