Mainos

Etsitkö kierrätysideaa?

Seis! Älä heitä roskiin. Ihastu ekoideoihin ja jalosta vanhasta tavarasta sisustusherkku.

Laatikostojen uusi elämä

48-laatikkoinen kaappi on järjestyksenystävän unelma. Punaiset pyörät ja kekseliäät nimilaput tuovat rustiikkiseen puupintaan särmää.

Kiinnostuitko?

Irrota laatikostoista jalat ja pöytälevy. Säästä yksi levy pohjaksi ja yksi kanneksi. Kiinnitä osat toisiinsa ruuvien ja puutappien avulla. Kiinnitä alle pyörät (Biltemasta). Hio kevyesti niin, että pintalakka rikkoontuu. Maalaa Sadolinin tartuntapohjamaalilla ja anna kuivua. Valmiiksi sävytetty pohjamaali säästää työtä. Maalaa kertaalleen puolihimmeällä remonttimaalilla punaiseksi.

Raaputa kuivunutta maalipintaa sieltä täältä kynttilällä. Imuroi irtosteariini pois ja maalaa lipasto mustaksi. Hio ja raaputa pintaa kevyesti – musta maali irtoaa kynttilällä käsitellyistä kohdista ja punainen tulee esiin. Katso välillä kauempaa. Jos haluat, että pinta kestää pyyhkimistä kostealla, levitä päälle kerros vahaa. Irrota muoviset avaimenperät (K-raudasta) renkaista ja ruuvaa laatikkoihin nimilapuiksi.

Sisustussuunnittelija Anu Jokela:

– On ihan älytöntä heittää hyvä puinen tuote pois ja ostaa uusi. Mieluummin modifioin kalusteen nykyiseen sisustukseen sopivaksi. Lipastoon tarvittiin kahdeksan vanhan kirjoituspöydän laatikostot. Kierrätyskeskuksessa naurettiin, kun palasin hakemaan lisää pöytiä ja palautin samalla kansilevyt. Jos laskee työlleen hinnan, vanhan kunnostaminen ei tule halvemmaksi kuin uuden ostaminen. Tässäkin oli ihan hirveä homma.

Merkitse reviirisi

Valomainoksista poistetut irtokirjaimet toimivat makuuhuoneen tunnelmavalona. T-kirjain odottaa vielä kunnostusta. Kun se on tehty, kirjaimet pääsevät pariskunnan sängyn päätyyn merkkaamaan kumpi puoli on kummankin.

Kiinnostuitko?

Vanhat valomainokset ovat kysyttyä tavaraa, joten etsiskely on tuuripeliä. T löytyi pariisilaiselta kirppikseltä. Ei aikaa etsiskellä? Kunnostettuja kirjaimia myy Armas Design, josta on myös kuvan H, 120 euroa. Hinta vaihtelee koon mukaan.

Romusta taidetta

Kirjaimet ovat haluttua sisustusrekvisiittaa. Vielä hauskempia ne ovat, kun niillä on historia.

Kiinnostuitko?

Metallikirjaimet ovat ainutkertainen löytö, eikä samanlaisia taatusti löydy mistään. Mutta tarinan opetus onkin: älä jää aikailemaan, jos näet aarteen purkulavalla. Jos et ota sitä heti mukaasi tai jää vartioimaan löytöä ja tilaa kuljetusta, joku muu ehtii ensin. Kun näet lupaavan työmaan tai remonttikohteen, kysy, mitä purkutavaralle tapahtuu.

Muotoilija Harri Helorinne:

– Olin ennen kova dyykkaamaan. Löysin roskalavalta esimerkiksi nämä metalliset kirjaimet, joista muodostuu sana KUPLA. Alkuperäinen sana on ollut kauppakoulu. Kirjaimia voi käyttää koristeina kirjahyllyssä tai pannunalusina. Kun piikkien varassa seisovan kirjaimen alle laittaa tuikun, tee pannussa pysyy lämpimänä. Kun keräilyvaiheeni oli kuumimmillaan, minulla oli tienviitta baaripöytänä, hammaslääkärin tuoli lepolassena ja lentokoneen ruokakärry tarjoiluvaununa. Sitten roinaharrastukselle tuli käytännön stoppi, kun muutin 80 neliöstä 27 neliöön.

Pelasta paripuolet

Divaanin toimitus oli myyty saadessaan nämä kaverukset vierailulle. Koirat ja nallet on askarreltu vanhoista sukista ja sukkahousuista nykyajan ompeluseurassa. Nyt tiedämme, mitä tehdä kaikilla sukkalaatikon paripuolilla ja jouluksi saaduilla kuviollisilla!

Kiinnostuitko?

Katso sukkaa sillä silmällä: tulisiko kantapäästä koiran kuono vai mistä lähtisit liikkeelle? Sääntöjä ei ole. Tarvitset vain sukkia, vanua ja ompelutarvikkeet sekä nappeja silmiksi ja kuonoksi. Jätä ”sukkamaisuus”, kuten kuvan tennistyypin raidat, reilusti esiin. Mitä epämääräisempi ilme, sen hauskempi kaveri.

Teksti: Mariia Sarilo
Kuvat: Martti Järvi,

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.