Mainos

Etla uskoo yhä 2,9 prosentin talouskasvuun

Ensi vuonna Etla ennakoi talouskasvun olevan 3,1 prosenttia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla odottaa edelleen, että Suomen kokonaistuotanto yltää tänä vuonna 2,9 prosentin kasvuun. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että taloudellisen toimeliaisuuden on merkittävästi vilkastuttava loppuvuoden aikana, sillä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvu jäi 2,2 prosenttiin, Etla huomauttaa suhdannekatsauksessaan.

Tässä vaiheessa näin näyttää käyvän, sillä maailmantalouden noususuhdanne on odotetusti vahvistumassa. Uskoa talouden piristymiseen lujittaa myös Teollisuuden ja työnantajain TT:n tuore suhdannebarometri, jossa yritysjohtajat arvioivat suhdanteiden kohenevan seuraavan puolen vuoden aikana.

Odotettua heikomman alkuvuoden vuoksi Etla on kuitenkin pudottanut hieman arviotaan viennin kehityksestä. Tutkimuslaitos arvioi nyt, että vienti kasvaa tänä vuonna vain 2,5 prosenttia. Ensi vuonna Etla ennakoi Suomen talouskasvun vauhdittuvan 3,1 prosenttiin. Myös tämä arvio on sama kuin Etlan edellisessä, maaliskuussa julkaistussa suhdannekatsauksessa.

Kuluttajahintojen nousutahdin eli inflaation Etla ennustaa hidastuvan tänä vuonna 0,4 prosenttiin ja kotitalouksien reaalitulojen kasvavan peräti 4,8 prosenttia.

Työllisyystilanne alkaa Etlan arvion mukaan kohentua vuoden jälkipuoliskolla niin, että työttömyysaste laskee tänä vuonna 8,9:ään ja ensi vuonna 8,6 prosenttiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.