Etelämantereella ennätyslämmintä – mittari nousi 18,3 asteeseen

3:31

Eteläisellä pallonpuoliskolla on yhä kesä. Lämpötila voi nousta reilusti yli nollan celciusasteen myös Etelämantereella. Argentiinalaisella Esperanzan tutkimusasemalla Antarktiksen niemimaalla on nyt mitattu korkein koskaan mitattu lämpötila mantereella, 18,3 celciusastetta.

– Antarktiksen niemimaa…on yksi nopeimmin lämpenevistä alueista planeetallamme. Puhutaan paljon Arktiksesta, mutta tämä osa niemimaasta lämpenee erityisen nopeasti, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n edustaja Clare Nullis uutistoimisto Reutersille.

Esperanza (Toivo) sijaitsee niemimaan pohjoisimmassa kärjessä.

Edellinen mitattu lämpöennätys Etelämantereella oli 17,5 celsiusastetta vuodelta 2015, kertoo Nullis. Mitattu lämpötila tarvitsee vielä WMO:n virallisen vahvistuksen.

Ilmastonmuutos on sulattanut jäätikköä Etelämantereella jo pitkään. Jääpeite myös halkeilee, ja suuria jäävuoria irtoaa.

Jäätikköjen kutistuminen ja sulaminen voi johtaa merien pinnan nousuun niin, että esimerkiksi miljoonat ihmiset voivat joutua muuttamaan rannikkoseuduilta sisämaahan tämän vuosisadan loppuun mennessä.

Jääpeite kutistuu yhä nopeammin

– Vuosittainen jääkato Etelämantereen jääpeitteessä on ainakin kuusinkertaistunut vuosina 1979-2017, WMO:n Nullis toteaa.

Uusiseelantilaisen Victorian yliopiston professori James Renwickin mukaan ennätyslukuun vaikuttaa kaksi tekijää.

– Syy siihen, miksi lämpötilan nousu niemimaalla on lämpimämpää kuin muualla Etelämantereella, on yhdistelmä luonnollista vaihtelua ja merkkejä ilmaston lämpenemisestä, hän määrittelee Guardian-lehdessä.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja