Eteläkorealaislähteet: Pohjois-Korea järjesti massiivisen sotilasparaatin, spekulaatiot mahdollisesta koronalingosta käynnistyivät

2:58
Video: Pohjois-Korea järjesti näyttävät juhlallisuudet.

Pohjois-Korea on järjestänyt massiivisen sotilasparaatin maan pääkaupungissa Pjongjangissa, kertovat eteläkorealaislähteet.

Sotilasparaatilla kunnioitettiin Pohjois-Koreaa hallitsevan työväenpuolueen perustamisen 75-vuotisjuhlaa.

Eteläkorealaisten sotilaslähteiden mukaan Pjongjangissa on havaittu merkkejä sotilasparaatista, johon on osallistunut suuria määriä sotilaita ja sotilaskalustoa. Eteläkorealaisten ja yhdysvaltalaisten tiedusteluorganisaatioiden kerrottiin seuraavan tarkasti tilannetta.

Eteläkorealaislähteiden mukaan merkkejä sotilasparaatista havaittiin perinteisellä paraatien pitopaikalla, Pjongjangissa sijaitsevalla Kim Il-sungin aukiolla, joka on nimetty Pohjois-Korean perustajan mukaan.

Normaalisti Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ottaa paraatin vastaan isoisänsä mukaan nimetyllä aukiolla. Paraateissaan Pohjois-Korea on perinteisesti esitellyt sotilasmahtiaan ja uusimpia aseitaan. Aseasiantuntijat ovat seuranneet paraateja tarkalla silmällä pohjoiskorealaisen aseteknologian uusimpien edistysaskeleiden hahmottamiseksi.

Aiemmista paraateista poiketen ulkomaisia tiedotusvälineitä ei tällä kertaa ollut kutsuttu seuraamaan sitä. Paraatista ei myöskään nähty kuvaa Pohjois-Korean televisiossa, kuten aikaisemmin on ollut tapana.

Pohjois-Koreassa on tällä hetkellä vain vähän ulkomaalaisia, sillä monet suurlähetystöt ovat joutuneet sulkemaan ovensa koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia.

Koronaviruksen superlevittäjä?

Mittavan sotilasparaatin järjestämisen pelättiin heikentävän Pohjois-Korean koronatilannetta.

Pohjois-Korean viranomaisten mukaan maassa ei ole havaittu vielä yhtäkään koronatapausta. Maa sulki rajansa kahdeksan kuukautta sitten sen jälkeen kun koronavirus oli alkanut levitä naapurimaassa Kiinassa.

Amerikkalaisen Center for the National Interest -tutkimuslaitoksen Pohjois-Korea-asiantuntijan Harry Kazianiksen mukaan tuhansia ihmisiä yhteen kokoava sotilasparaati voi muodostua merkittäväksi viruksen levittäjäksi, jos paraatissa ei noudateta kunnon suojatoimia.

Kazianis varoitti, että Pohjois-Korean surkeassa kunnossa olevalle terveydenhuoltojärjestelmälle tuottaisi suuria vaikeuksia selvitä laajamittaisen koronaepidemian puhkeamisesta maassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja