Mainos

Eteläisen Afrikan johtajat yrittivät ratkoa Zimbabwen umpikujaa

Eteläisen Afrikan johtajat kokoontuivat lauantaina kriisikokoukseen pohtimaan Zimbabwen vaalienjälkeistä tilannetta. Sambian pääkaupungissa Lusakassa koolla olleita johtajia puhuttivat etenkin Zimbabwen presidentinvaalit, joiden voittaja ei ole ratkennut vielä kaksi viikkoa vaalien jälkeenkään.

Sambian presidentti Levy Mwanawasa sanoi, että olisi väärin olla puuttumatta Zimbabwen tilanteeseen. Hän lisäsi, ettei kokouksen tarkoituksena ollut presidentti Robert Mugaben työntäminen syrjään.

Sambia toimii tätä nykyä puheenjohtajana Eteläisen Afrikan kehitysjärjestössä SADC:ssa, joka kutsui hätäkokouksen koolle.

- SADC ei voi seistä syrjässä tekemättä mitään, kun yksi sen jäsenistä on joutunut poliittisiin ja taloudellisiin vaikeuksiin, Mwanawasa sanoi.

Mugabe ei osallistunut Lusakan neuvotteluihin, mutta paikalla oli pääoppositiopuolue MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai.

MDC voitti kaksi viikkoa sitten pidetyt parlamenttivaalit, ja puolue sanoo olevansa varma siitä, että Tsvangirai selviytyi voittajaksi myös samaan aikaan pidetyissä presidentinvaaleissa.

Mugaben Zanu-PF-puolue on sanonut valmistautuvansa toiseen äänestyskierrokseen Mugaben ja Tsvangirain kesken.

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki sanoi puolestaan, ettei Zimbabwe ole hänen mielestään ajautunut sisäpoliittiseen kriisiin.

- En kutsuisi sitä kriisiksi, vaan normaaliksi vaaliprosessiksi. Meidän on odotettava, kunnes keskusvaalilautakunta julkistaa tulokset, Mbeki sanoi tavattuaan aiemmin päivällä Mugaben Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.