Etätyö tuo joustoa työntekoon ja säästää luontoa - perjantaina vietetään etätyöpäivää

Ensi perjantaina, syyskuun 16. päivänä, Suomessa vietetään ensimmäistä kansallista etätyöpäivää. Työnantajia rohkaistaan tarjoamaan työntekijöille mahdollisuutta kokeilla etätyötä. Tähän mennessä jo 100 yritystä tai järjestöä on ilmoittanut osallistuvansa etätyöpäivään. Henkilömääränä mitattuna ilmoittautuneita on yli 6 000.

Tällä hetkellä 15 prosenttia suomalaisista työntekijöistä tekee etätyötä ainakin satunnaisesti.

- Etätyö lisää ihmisten valinnanvapautta. Työpaikan ei esimerkiksi tarvitse välttämättä sijaita samalla paikkakunnalla, missä asuu. Etätyöläinen voi käydä työpaikalla vaikkapa 1-2 kertaa viikossa. Perheen ja työelämän yhteensovittaminen helpottuu huomattavasti, jos molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus tehdä etätöitä, arvioi ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.), joka on itsekin kokenut etätyöläinen.

Etätyö sopisi miljoonalle suomalaiselle

Teoriassa Suomessa on noin miljoona tietotyöläistä, jotka voisivat tehdä etätöitä. Etätyön yleistyminen vähentää esimerkiksi liikenteen päästöjä, kun työmatkat vähenevät.

- Liikenteen päästöt ja ajetut kilometrit vähenisivät selvästi, jos erityisesti ne, joilla on pitkät työmatkat, tekisivät enemmän etätyötä, muistuttaa tutkija Ville Helminen Suomen ympäristökeskuksesta.

Etätyöstä on monenlaista hyötyä.

- Joustavuus, perheen huomioon ottaminen, ympäristön vaaliminen, luettelee erikoistutkija Virpi Ruohomäki Työterveyslaitokselta.

Kaikkeen työhön ja kaikille työntekijöille etätyö ei kuitenkaan sovi.

- Kannan huolta työntekijöiden liiallisesta kuormituksesta. Venyvätkö työajat ja pysyykö työn ja vapaa-ajan ero selkeänä, kun työntekijä tekee etätyötä? Tärkein syy tulla työpaikalle ovat usein työkaverit. Etätyö ei saa johtaa eristäytymiseen, pohtii Ruohomäki.

Etätyöstä hyötyvät sekä työntekijät että yritys

Microsoftilla on jo puolentoista vuoden ajan kannustettu työntekijöitä tekemään etätöitä.

- Itse asiassa puhumme läsnätyöstä eikä etätyöstä. Ihmiset ovat läsnä, vaikka he eivät välttämättä olekaan työpaikalla. Jo nyt voin sanoa, että ihmiset onnistuvat työssään aiempaa paremmin, sanoo Microsoftin toimitusjohtaja Ari Rahkonen.

Lähes 80 prosenttia Microsoftin työntekijöistä tekee 1-3 päivää viikossa etätyötä. Henkilöstön työtyytyväisyys on parantunut eikä työtiloista ole enää pulaa. Yritykselle etätyö on tuonut myös säästöjä.

- Matkustaminen on vähentynyt kolmanneksella. Kommunikaatiokulut putosivat 40 prosentilla, kun luovuimme puhelinkeskuksesta. Ennen meillä oli pulaa työtiloista, mutta ei enää. Kenelläkään ei ole - ei edes toimitusjohtajalla - vakituista työpistettä, kertoo Rahkonen.

Rahkonen ei kuitenkaan usko, että tulevaisuudessa yritysten toimistotilat ja pääkonttorit kävisivät tarpeettomiksi.

- Kyllä työntekijöille pitää tarjota mahdollisuus työkavereiden ja asiakkaiden tapaamiseen. Pelkkä etätyö ei ole tulevaisuus. Enemmänkin uskon jonkinlaiseen etätyön ja toimistotyön välimuotoon.

Lue myös:

    Uusimmat