ESS: Lääkärit määräävät tehottomia lääkkeitä

Läheskään kaikkia lääketutkimuksia ei julkaista, varsinkaan, jos tulos on negatiivinen ,kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Näin hoitosuosituksiin ja lopulta potilaallekin pääsee tehottomia tai jopa haitallisia lääkkeitä. Suomessakin on käytössä lehden mukaan lääkkeitä, jotka on todettu tehottomiksi.

Julkaisuharhaksi kutsutusta ilmiöstä nousi kohu jo vuonna 2008. Tuolloin yhdysvaltalaistutkimuksessa paljastui, että 74 masennuslääketutkimuksen 38 positiivisesta tuloksesta julkaistiin yhtä lukuun ottamatta kaikki, mutta 36 negatiivisesta tuloksesta vain kolme.

– Aihe on todella tärkeä, ja siitä pitäisi puhua. Kyseessä on iso kansainvälinen ongelma. Hoitosuositukset yleensä nojaavat vain tietoon, joka on julkaistu, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääketaloustieteilijä Piia Rannanheimo sanoo ESS:lle.

Tunnettu esimerkki tutkimustiedon pimittämisen seurauksista on influenssalääke Tamiflun tapaus vuosina 2005 ja 2009. Hallitukset ympäri maailmaa varastoivat lääkettä lintu- ja sikainfluenssaepidemioiden leviämisen pelossa, vaikka julkisissa tiedoissa lääkkeen tehosta oli puutteita. Suomi osti Tamiflu-kuureja vajaalla 20 miljoonalla eurolla.

Lääkkeen tehoa epäiltiin laajasti, mutta tutkijoita ei vuosiin päästetty käsiksi lääkeyhtiön julkaisemattomiin tutkimustietoihin. Kun tiedot lopulta tulivat julki, kansainvälisen tutkijaverkon Cochranen riippumattomat tutkijat totesivat lääkkeen lähestulkoon turhaksi.

Lue myös:

    Uusimmat