Esplanadin kaahaus: Epäilty oli vaaliehdokas ja osallistui perussuomalaisten vapputapahtumaan tunteja ennen tekoa: "Hän oli fiksu ja rauhallinen, täysin oma itsensä"

Esplanadin vaarallinen kaahaus animaationa – näin kuljettaja eteni vapunjuhlijoiden seassa 1:20
Esplanadin vaarallinen kaahaus animaationa – näin kuljettaja eteni vapunjuhlijoiden seassa

Vapunaaton hengenvaarallisesta kaahailusta juhlakansan keskellä Helsingin ydinkeskustassa epäilty 33-vuotias mies osallistui vielä samana päivänä Espoon perussuomalaisten vapputapahtumaan Espoontorilla. Tuolloin kaikki oli vielä normaalisti.

Mies on ollut vajaan vuoden mukana perussuomalaisten toiminnassa. Hän oli myös puolueen aluevaaliehdokkaana tammikuussa, mutta hän ei tullut valituksi. Mies sai alle 100 ääntä.

Vappuaattona perussuomalaisten tapahtumassa epäilty käyttäytyi täysin normaalisti.

– Vapputeltalla kaikki sujui hyvin. Mies käyttäytyi normaalisti ja oli täysin oma itsensä. Hän oli silloinkin hiljainen, fiksu ja rauhallinen, kuten hän on aina ollut. Teltalla hän paistoi makkaraa muiden kanssa, Espoon Perussuomalaisten puheenjohtaja Mikko Wikstedt kertoo MTV Uutisille.

Esplanadin kaahari on töissä valtionhallinnossa – tämä kaikki vappuaaton onnettomuudesta tiedetään 5:39

Epäilty yhä sairaalassa

Mies lähti perussuomalaisten teltalta Espoontorilta noin kahden aikaan iltapäivällä. Hän oli liikkeellä omistamallaan Mersulla, jolla hän kaahasi Pohjoisesplanadilla noin viittä tuntia myöhemmin.

Kaahaamiseen liittyvät tapahtumat alkoivat, kun poliisipartio käski kuljettajaa pysähtymään Pohjoisrannassa hieman ennen iltaseitsemää. Epäilty ei noudattanut käskyä vaan suuntasi kovaa vauhtia kohti Pohjoisesplanadia. Siellä hän törmäsi autollaan kahdeksaan autoon.

Oli pienestä kiinni, että epäilty olisi törmännyt autollaan sivullisiin ihmisiin. Keskustassa oli vappuaattona liikkeellä tuhansia ihmisiä, joten kaahaus olisi voinut aiheuttaa myös kuolonuhreja.

Poliisi epäilee miestä alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Tapahtumien yhteydessä loukkaantui kolme ihmistä, joista yksi on epäilty itse. Kaksi sivullista oli jo sunnuntaina päässyt sairaalasta, mutta epäilty itse on yhä sairaalahoidossa.

"Asiallinen ja lahjakas"

Poliisin teosta epäilemä mies asuu pääkaupunkiseudulla ja on MTV Uutisten tietojen mukaan töissä valtionhallinnossa.

Hän on opiskellut yliopistossa ja hänellä on työkokemusta nimenomaan talous- ja rahoitusalalta. Hän on jo ennen nykyistä työpaikkaansa työskennellyt muun muassa Suomen Pankissa. Lisäksi hän toimi runsaan puolen vuoden ajan europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan harjoittelijana.

Epäilty on myös aktiivinen useissa sosiaalisen median kanavissa. Hän on kiinnostunut politiikasta ja viimeksi huhtikuussa hän kirjoitti blogiinsa Suomen Nato-jäsenyydestä.

Verkkosivuillaan hän myös esittelee omia ajatuksiaan.

– Poliittiset tehtävät ja politiikka yleisemmin on luottamustehtäviä, ei ammatti. Minua motivoi yhteisten asioiden mahdollisimman hyvä ja oikeellinen hoitaminen kaikkien niiden näkökulmasta, joita asiat koskettavat.

– Katson maailmaa vahvasti yksilön vapauksien ja velvollisuuksien kautta. Itsestään huoltapitävä on kykenevä auttamaan myös apua tarvitsevia lähimmäisiään. Tärkeimmät vapaudet itselleni ovat sanan-, uskonnon-, omantunnon- ja mielipiteen vapaus, mies on kirjoittanut.

Perussuomalaisissa miehestä pidettiin.

– Hän oli aina asiallinen, fiksu ja lahjakas. Olimme todella tyytyväisiä, kun hän oli ehdokkaanamme aluevaaleissa. Hän sopi hienosti meidän puolueemme profiiliin, mutta nyt toki asiat ovat muuttuneet, Wikstedt sanoo.

Ei käyttänyt alkoholia

Vappuaaton kaahaus on järkyttänyt laajasti ihmisiä myös perussuomalaisissa.

– Se oli todella iso shokki ja järkytys. Hän oli viimeisiä kavereita, kenestä olisi voinut uskoa tällaista. Hirveä tapaus, mutta onneksi ketään ei kuollut, Wikstedt toteaa.

Poliisi epäilee miestä ainakin alustavasti törkeästä rattijuopumuksesta. Nimike voi viitata myös huumeiden tai lääkkeiden käyttöön.

– Rikosnimike on sikäli erikoinen, että hän ei tietojeni mukaan käytä lainkaan alkoholia. Iltapäivällä teltalla hän oli täysin selvinpäin ja kunnossa.

– Jotain aivan käsittämätöntä on täytynyt tapahtua niiden muutaman tunnin aikana, kun hän lähti teltalta ja kaahasi sitten muutamaa tuntia myöhemmin keskustassa, Wikstedt sanoo.

Huusi kovaa kiinniotettaessa

Mies on kertonut itse verkossa, että vapaa-aikanaan hän lukee, soittaa pianoa ja urkuja sekä harrastaa maastohiihtoa. 

MTV Uutisten tietojen mukaan mies on uskonnollinen. Heti kaahauksen jälkeen hän huusi muun muassa jumalaa.

MTV Uutiset on nähnyt useita videoita heti kaahauksen jälkeen Pohjoisesplanadilta. Kiinniottotilanteessa epäilty mies huusi kovaan ääneen.

"Seis Jumalan nimessä. Väisty pois luotani saatana", mies huusi toistuvasti, kun häntä otettiin kiinni.

Maassa maatessaan hän huusi vielä useita kertoja "Aamen".

Mies on itse vielä sairaalassa ollessaankin kirjoittanut lyhyitä päivityksiä sosiaaliseen mediaan. Yhdessä tekstissään hän väitti itse, ettei ollut humalassa kaahaushetkellä.

– Eilen puhalsin espalla nollat ja useamman todistajan kuullen (poliiseja ja ambulanssihenkilöstöä), hän kirjoitti nettiin sunnuntaina.

MTV Uutisten selvityksen mukaan miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Lue myös:

    Uusimmat