Espanjassa paikoin kylmempää kuin Suomessa, Italiaan luvassa lumikaaos jopa yli kahden metrin kinoksista – "Ei voisi ikinä tapahtua Suomessa"

2:14
Pekka Poudan sääkartat paljastavat, että jouluna saatetaan nauttia postikorttimaisemista.

Espanjassa ja Portugalissa herättiin tänään paikoin talvisissa maisemissa ja jopa kymmenen asteen pakkasessa.

MTV Uutisten meteorologi Markus MäntykannasForecan blogissa syyksi sen, että Pohjois-Ranskan yllä olevan matalapaineen länsipuolitse virtaa nyt hyvin kylmää ilmaa Iberian niemimaalle ja aina Grönlannin ympäristöön saakka.

Tilanne on siis päinvastainen kuin meillä Suomessa, jossa lämpötila on kohonnut vuodenaikaan nähden korkeisiin, jopa yli viiden lämpöasteen lukemiin.

Juttu jatkuu tviittien jälkeen.

Lunta jopa yli kaksi metriä vuorokauden aikana

Myös Pohjois-Italiaan ja Alppien ympäristöön on lunta luvassa eurooppalaisen säämallin ECMWF:n ennusteessa. Ja reilusti onkin, nimittäin säämalli kertoo, että seuraavan viiden vuorokauden aikana lunta on ennustettu kertyväksi paikoin jopa yli kaksi metriä.

Huolestuttavin tilanne on Italian koillisissa maakunnissa ja osassa Itävaltaa.

– Adrianmereltä saapuva kostea ja lämmin ilmavirtaus toimii pitkäkestoisen lumipyryn polttoaineena. Kun tämä ilmamassa törmää Alppien vuorijonoon ja siellä olevaan kylmään ilmaan, voi tuloksena olla yli metrin lumikertymä vuorokauden aikana. Suuret lumikertymät tulevat aiheuttamaan lumivyöryjä ja tukoksia liikenteeseen, Mäntykennas kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Tämä ei voisi ikinä tapahtua Suomessa"

Meteorologin mukaan vastaavaa tilannetta ei tulla koskaan näkemään Suomessa.

– Tämä ei voisi ikinä tapahtua Suomessa, sillä meidän ympäristöstämme puuttuvat korkeat vuoret ja riittävän lämpimät merialueet.

Tilastojen mukaan Suomessa on tullut eniten lunta yhden vuorokauden aikana Merikarvialla, jossa 9. tammikuuta 2016 lunta satoi vuorokaudessa jopa 73 senttiä.

– Italian lumikertymät voivat olla tuplaten suurempia.

Mäntykannas kertoo, että puolestaan Pohjois-Italian alavilla mailla vettä voi sataa jopa kolmen kuukauden normaalin sademäärän verran muutaman päivän aikana.

– Tilanne on äärimmäisen huolestuttava.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja