Espanjan GP:n topit ja flopit: Uusi supertähti ja Ferrarin nousevat hikikarpalot

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen GP:n jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden viides osakilpailu ajettiin Katalonian Barcelonassa.

Kisassa voittoon ajoi vasta 18-vuotias tuore Red Bull -kuski Max Verstappen ennen Ferrarin Kimi Räikköstä ja Sebastian Vetteliä. Mercedeksen Lewis Hamilton ja Nico Rosberg kolaroivat toisensa ulos jo ensimmäisellä kierroksella. Valtteri Bottas oli Williamsilla viides.

TOP5:

1. Max Verstappen

Ensimmäinen kisaviikonloppu Red Bullilla ja heti uran ensimmäinen GP-voitto formula ykkösten yli 60-vuotisen historian nuorimpana. Ajoi jo lauantaina tallikaveriaan Daniel Ricciardoa nopeammin kahdessa kolmesta aika-ajo-osiosta. Sunnuntain kisassa hollantilainen hyötyi Red Bullin valittua paremman taktiikan hänelle, mutta sen jälkeen johtoaseman puolustaminen Räikkösen Ferraria vastaan oli häikäisevä, virheetön suoritus. Teinipojan kunniaksi täytyy vielä mainita hänen kypsä ja muita kunnioittava käytöksensä hetkellä, jossa hän olisi hyvin voinut ilkkua niitä, jotka väittivät häntä liian nuoreksi formuloihin.

2. Red Bull

Venäjän kisaviikonlopun jälkeen on tapahtunut valtava määrä asioita, jotka kertovat hyvin nelinkertaisen maailmanmestaritallin sitoutumisesta F1-sarjaan. Verstappen haluttiin kiinnittää tuleviksi vuosiksi, joten se tehtiin kohua välttelemättä jo tässä vaiheessa kautta. Tuskin silti tohtori Helmut Marko ja tallipäällikkö Christian Horner osasivat odottaa tällaista menestystä heti ensimmäisessä kisassa. Renault-moottori on jälleen osoittautunut kilpailukykyiseksi eikä Ferrarilla ollut varsinkaan radan loppuosassa mitään mahdollisuutta Red Bullin kyytiin. Varsinainen moottoripäivitys on kuitenkin luvassa vasta kesäkuun Kanadan kisaan. Punainen härkä on palannut erittäin vihaisena.

3. Valtteri Bottas

Jo toinen kisaviikonloppu putkeen, kun Bottas sai Williamsin näyttämään tasoaan paremmalta. Tai teki oikeastaan juuri sen, mihin autolla täydellisellä suorituksella pääsee. Aika-ajoissa hän oli Mercedeksen, Ferrarin ja Red Bullin jälkeen vahvin kuljettaja seitsemännellä sijalla ja kisassa Mersun putoamisen jälkeen viides.

4. Carlos Sainz

Espanjalaisen lähtötilanne kotikisaan ei ollut helppo: tallikaveri Verstappen oli juuri nostettu ykköstiimin kuljettajaksi ja ajopaikan säilyttäminen vaatii nyt Daniil Kvjatin lyömistä loppukauden ajan. Ensimmäinen ottelu oli ainakin vahvaa näytöstä. Aika-ajoissa hän oli kahdeksas, nousi kisastartissa Räikkösen ohi ja puolustautui kumpaakin Ferraria vastaan kuin haavoittunut eläin. Onnistui pitämään maaliin tultaessa Sergio Perezin ja Felipe Massan takanaan ja nappasi upeasti kuudennen sijan.

5. Lewis Hamilton

Kahden katastrofaalisen viikonlopun jälkeen maailmanmestari sai sopivaa ärsykettä väitteistä, joiden mukaan hänen motivaationsa on loppu eikä hänestä ole enää taistelemaan uudesta MM-tittelistä. Mercedes vaihtoi hänen autoonsa jo kauden neljännen voimayksikön, mikä tietää pian lähtöruuturangaistusta. Vastoinkäymisistä huolimatta Hamilton kiskaisi hihastaan sellaisen aika-ajokierroksen, joka sai hänet omien sanojensa mukaan kikattamaan ääneen kypärän sisällä. Kisan kolarointi Rosbergin kanssa vei valitettavasti tilaisuuden nähdä Mercedes-kaksikko tasapäisessä kaksintaistelussa.

FLOP5:

1. Ferrarin viikonloppu

Kisaviikonlopun alku näytti lupaavalta ja pehmeällä renkaalla vauhdin piti olla varsin hyvää. Sitten tuli lauantai ja autoja tuli ohi oikealta ja vasemmalta. Mercedeksen tasonnosto aika-ajoihin oli lamauttavaa luokkaa. Ferrarin epäiltiin satsanneen säädöissään jo sunnuntain kisaan, mutta siinä italialaiset tekivät vakavan virheen aliarvioidessaan Red Bullin iskukyvyn. Kisassa Ferrari ei sitten taas luottanutkaan pehmeän renkaan vauhtiinsa ja antoi Red Bullille avaimet viedä kisaa.Sebastian Vettelin kisa pilattiin kolmen pysähdyksen taktiikalla, mutta Räikkösen voiton varmistamiseksi talli ei olisi voinut juuri muuta tehdä. Max Verstappenin vauhti mediumrenkailla yllätti kaikki, ja Kimi itse vaikeutti kisaansa huonolla lähdöllä. Sijat kaksi ja kolme olisivat normaalitilanteessa mainio suoritus, mutta Ferrari ei voi nyt antaa tuloksen hämätä.

2. Williams

Kuten sanottu, Bottas ei tehnyt viikonloppuna pienintäkään virhettä, mutta siitä huolimatta vauhti ei tällä hetkellä riitä haastamaan kolmea suurinta tallia. Seuraavaksi edessä on Monacon kisa, joka osoittaa jälleen sen, kuinka järkyttävän kaukana Williams on muista kärkitalleista aerodynaamisessa osaamisessa. Kaksi viikkoa sitten Sotshissa nähtiin, että Mercedeksen moottorilla kyllä pääsee, mutta siihen Williamsin avut tällä hetkellä loppuvatkin. Bottaksen kohdalla kesän tärkeimmät tavoitteet ovat kulisseissa: hänelle on löydettävä pian kilpailukykyisempi tallipaikka. Valitettavasti niitä ei tällä hetkellä ole vapaana.

3. Rosbergin virhe

Eväät kahdeksanteen peräkkäiseen kisavoittoon olivat olemassa, mutta Mercedes-kolarin tapahtumaketju sai alkunsa jo lähtöruudukossa, kun Nico Rosberg valitsi autoonsa väärän moottoriasetuksen. Sen seurauksena auton takavalo vilkkui kolmosmutkassa antaen Hamiltonille sysäyksen lähteä tallikaverinsa ohi. Rosberg peitti sisämutkan ja pakotti Hamiltonin ruoholle, minkä seurauksena autot osuivat toisiinsa ja kummankin kisa meni pilalle. Niki Lauda syytti Hamiltonia liian aggressiivisesta liikkeestä, mutta syy ohituspäätökseen tuli melko varmasti reagoimalla Rosbergin heikenneeseen vauhtiin.

4. Daniil Kvjat

Venäjän GP:n jälkeen Moskovan asunnossaan Game of Thronesia katsellut Kvjat sai puhelinsoiton tohtori Markolta ja kuuli menettäneensä paikkansa Red Bullilla. Kakkostalliin Toro Rossolle siirretty venäläinen oli parhaansa mukaan keksinyt Barcelonaan tultaessa positiivisia lähestymiskulmia asiaan, mutta todellisuudessa niitä oli aika vähän. Ja kisaviikonlopun jälkeen vielä vähemmän. Uusi tallikaveri kyykytti Kvjatia oikein kunnolla ja hänen tilalleen Red Bullille valittu Max Verstappen kiisi voittoon heti debyyttikisassaan. Samaan aikaan seuraava Red Bull -akatemian lupaus Pierre Gasly avasi GP2-kauden paalupaikalla ja kahdella palkintopallisijoituksella. Ei hyvältä näytä.

5. McLaren-Honda

Fernando Alonson maksimisuoritus aika-ajoissa poiki 10. sijan, mutta kisassa ohjelmistovika tappoi moottorin. McLarenilla on ajoittain aihetta toiveikkuuteen, mutta Jenson Buttonin yhdeksännen sijan kaltaiset suoritukset eivät jätä viikonlopusta kovinkaan maireaa ilmettä.

Lue myös:

    Uusimmat