Mainos

Espanjalaisministeri: Kreikan ero eurosta "ei tutkan ruudulla"

Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos piipahti illansuussa Helsingissä puhumassa Kreikasta ja hakemassa tukea ehdokkuudelleen seuraavaksi euromaiden ryhmän puheenjohtajaksi.

de Guindos ei suostunut kertomaan tuliko tukea, hänen mukaansa se on Suomen asia kertoa. 

Valtiovarainministeri Alexander Stubb puolestaan sanoi, että Suomi tekee päätöksensä joko ensi viikolla ennen euromaiden kokousta, tai ennen sitä seuravaa kokousta heinäkuussa.

De Guindosin mukaan Espanja ansaitsisi puheenjohtajuuden, koska maan talous kasvaa lupaavasti, noin kolme prosenttia tänä vuonna. Hän myös listasi maan viime vuosien saavutuksia, kuten pankkisektorin kuntoon laittamisen, työmarkkinoiden uudistukset ja satojentuhansien työpaikkojen luomisen. Espanja suuri murheenkryyni on yhä työttömyys, tällä hekellä noin 24 prosenttia.

- Ei tässä ole kyse voittamisesta ta häviämisestä, ei tämä ole tennis- tai jalkapallo-ottelu. Mutta on useita syitä, miksi olisimme seuraava puheenjohtaja, de Guindos vastasi kysymykseen siitä, jos nykyinen puheenjohtaja, hollantilainen Jeroen Dijsselbloem, jatkaisi.

Arvioiden mukaan de Guindosin ja Dijlsselbloemin kannatus jakaantuu melko tasaisesti euromaiden kesken. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk onkin sanonut, etä ehdokas pitäisi valita yksimielisesti. 

Kahtiajako ei välttämätä näyttäisi hyvältä tässä tilanteessa, vaikka molemmat ehdokkaat tukevat tiukkaa linjaa esimerkiksi Kreikan tapauksessa.

- Turha spekuloida, on kaksi pätevää ja kokenutta ehdokasta. Yleensä EU:n päätöksissä ei tarvita kompromissiehdokkaita, Stubb kuittasi talouslehti Financial Timesin spekulaatiot omasta kompromissiehdokkuudestaan.

Kreikasta de Guindos sanoi, että maan ero eurosta "ei ole tutkan ruudulla".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.