Esko Aho: Sähköinen resepti on esimerkki terveydenhuollon kehityshankkeiden hitaudesta

Nykyisin tutkijana ja konsulttina toimivan politiikan ja yritysjohdon moniottelijan Esko Ahon mielestä terveydenhuollon uusien palveluiden kehittämisessä on kitkaa.

Ahon mielestä vaikeuskerrointa palveluiden kehittämisessä lisää se, että uusien palveluiden pitäisi olla täysin riskittömiä ja toimia ensi hetkestä lähtien kaikkien ulottuvilla. Aho esittää ajatuksiaan Uuskasvun anatomia-nimisessä kirjoituskokoelmassa, jonka kustantajana on Sonera.

Yhtenä esimerkkinä Aho mainitsee sähköisen reseptin, jonka saattaminen toimivaksi tietoyhteiskunnan sovellukseksi kesti yli kymmenen vuotta eli todella kauan.

– Pienituloinen terveyspalvelujen tarvitsija häviää näissä, Aho totesi.

Ahon mielestä julkisten palveluiden ict-hankkeiden viivästyminen ja heikko toimivuus yksinkertaisesti heikentävät kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Erityisen kriittinen siinä suhteessa on terveydenhuolto.

– Terveydenhuolto kaiken kaikkiaan on yksi kohtalonkysymyksistä julkisen talouden kannalta. Suomessa ongelmia on yritetty ratkaista antamalla lisää rahaa, mutta tulos ei ole sitä mitä me odotamme.

Aho on huomannut, että julkisten palveluiden kehittämisessä on usein asenneongelmia.

– Jos vanhojen toimintatapojen päälle laitetaan vain uutta teknologiaa, niin siitä tulee kallista ja tehotonta, usein siis epäonnistumisia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat