Eriskummallisista limasienistä kaivataan havaintoja

Suomen ympäristökeskus pyytää ihmisiltä havaintoja merkillisistä limasienistä.

Ympäristökeskus kehottaa ihmisiä ilmoittamaan havaitsemistaan limasienistä Helsingin yliopiston kasvimuseolle.

Eriskummallisia limasienten joukkoja voi havaita kaikkialla Suomen metsissä, karikkeella ja lahoavilla rungoilla.

Ihminen havaitsee sienet lisääntymisvaiheessa

Ihmiset eivät havaitse limasieniä ennen kuin ne ovat siirtyneet lisääntymisvaiheeseen. Silloin limakko ryömii johonkin korkeaan kohtaan, esimerkiksi kannon nokkaan tai varvun latvaan. Nopeasti, usein yhdessä yössä, se muuttaa muotonsa pehmeästä limakosta pieniksi, kuiviksi itiöpesäkkeiksi. Koristeellisten pesäkkeiden sisus on täynnä itiöitä.

Itiöt tarvitsevat vettä itääkseen. Vedessä niistä purkautuu parveilusoluja. Kahden parveilijan yhtymisestä syntyy mikroskooppisen pieni solu, joka alkaa syödä bakteereja. Sen tuma jakautuu yhä uudelleen, ja solulima lisääntyy lopulta paljaalla silmällä erottuvaksi limakoksi.

Limasienet alkavat ryömiä piiloistaan muutaman päivän kuluttua runsasta sateista. Niitä voi löytää kaikkina vuodenaikoina, mutta eniten silloin, kun metsiemme sienisato on parhaimmillaan.

Maailmassa on noin tuhat limasienilajia. Suomesta lajeja on löytynyt 203.

Lähetä näytteitä tutkimusta varten

Ympäristökeskus kartoittaa parhaillaan Suomen limasienikantaa tavoitteenaan laatia ensimmäinen Suomen limasienten määritysopas.

Limasienten levinneisyyden kartoittamiseen voi osallistua lähettämällä hyvin tallennetut ja kasvupaikkatiedoilla varustetut näytteet Helsingin yliopiston kasvimuseoon osoitteeseen Kasvimuseo, PL 7, 00014 Helsingin yliopisto.

Kuivia limasienen itiöpesäkkeitä voi koota näytteeksi vaikkapa paperiliinalla vuorattuun tulitikkurasiaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat