Erikoisruokavalio leivonnaisia 29.1.2000

toim. Sari-Leena Heilanen

Kaakao- kookosleivät ( keliakia )


100 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl kaakaojauhetta ( Van Houten)
2 dl gluteenitonta jauhoseostaVaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat. Sekoita keskenään toisessa kulhossa kaakaojauhe, kookoshiutaleet ja gluteeniton jauhoseos. Lisää jauhot taikinaan samalla voimakkaasti vatkaten. Nosta taikinasta kahdella lusikalla samankokoisia nokareita pellille leivinpaperin päälle. Paista leipäsiä 200C asteessa noin 10 - 15 minuuttia.

Unelmatorttu ( keliakia & diabetes)


3 munaa
1 dl sokeria tai keinotekoista makeutusainetta
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

täyte

:
1,5 dl rahkaa
1,5 dl vispautuvaa ruuanvalmistuskermaa
2 dl hedelmäcoctailsekoitusta ( omassa liemessä )
1 rkl sokeria tai keinotekoista makeutusainetta
Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen.
Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista 200C asteessa noin 10 minuuttia. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi lisää rahka ja hedelmäcoctail kermavaahtoon. Valuta hedelmien liemi pois. Makeuta täyte.
Ota torttupohja uunista jäähtymään hetkeksi ennen täytteen levittämistä päälle. Kääri torttu rullalle, kun olet levittänyt täytteen. Anna tortun vetäytyä viileässä muutama tunti ennen tarjoilua. Säilytä viileässä.

Tuulihatut (diabetes)


3 dl vettä
1 1/4 dl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
3 munaa

makea täyte:


Puolet rahkaa ja puolet kermavaahtoa, joka on makeutettu hieman sokerilla tai keinotekoisella makeutusaineella ja pakastemansikoita.

suolainen täyte:


Katkarapuja ja raejuustoa sekä silputtua, tuoretta tilliä sekoitetaan keskenään. Maustetaan ripauksella yrttisuolaa.

Kiehauta vesi ja öljy paksupohjaisessa kattilassa. Ota kattila liedeltä. Lisää kaikki jauhot kerralla samalla vatkaten. Jatka sekoittamista hellalla kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää kanamunat yksitellen samalla voimakkaasti sekoittaen.
Jaa taikina nokareiksi leivinpellille leivinparin päälle joko lusikalla tai voit myös pursottaa nokareet. Paista tuulihattuja 20-30 minuuttia 200C asteessa. Anna tuulihattujen jäähtyä ja täytä jäähtyneet tuulihatut. Tarjoa heti. Täytteeksi sopii myös dieettijäätelö.

Mantelikorvapuustit (laktoosi-intoleranssi)


5 dl vettä
50g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 1 kg vehnäjauhoja
150 g laktoositonta margariinia

täyte:


laktoositonta margariinia
mantelilastuja
kanelia, sokeria

pinnalle:


kanamunaa voiteluun
päälle raesokeria
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää munat, sokeri, suola, kardemumma, jauhot ja margariini. Alusta taikina tasaiseksi. Anna sen kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse taikinasta kaksi suorakulmaista levyä. Levitä levyille tasaisesti margariinia, mantelilastuja, sokeria ja kanelia.
Kääri levyt rullalle ja leikkaa noin 4 cm paksuisiksi paloiksi. Paina palat keskeltä sormilla. Nosta korvapuustit pellille ja anna kohota vielä hetki levinliinan alla.
Voitele korvapuustit munalla ja ripottele pinnalle koristeiksi raesokeria. Paista korvapuustit 225C asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat