Erikoisjäätelöt päihittävät ravintosisällöltään kermajäätelöt

Jäätelövalikoimissa on jo varsin mukavasti valinnanvaraa myös kevyitä tai muuten terveellisempiä makunautintoja etsivälle. Jäätelöaltaista löytyy muun muassa vähälaktoosisia, kolesterolittomia, kuitupitoisia ja vatsaa helliviä maitohappobakteereita sisältäviä jäätelöitä. Keskiviikkona ilmestyvän Kuluttaja-lehden vertailu osoittaa, että monet erikoisjäätelöt ovat ravintosisällöltään peruskermajäätelöitä parempia valintoja, mutta maussa vanha tuttu vaniljakermajäätelö antaa kovan vastuksen. Testissä oli mukana kymmenen markkinoilla olevaa erikoisjäätelöä ja vertailujäätelöinä tavallinen vaniljakermajäätelö ja vaniljakasvirasvajäätelö.

Soijajäätelöt rasvaisia ja makeita

Erikoisjäätelöistä vähärasvaisimmaksi osoittautui Ingmanin Smoothie, jonka rasvapitoisuus oli vain 1,1, prosenttia. Myös Valion Jade 3% piti lupauksensa vähärasvaisuudesta, sillä sen rasvan määräksi mitattiin 2,9 prosenttia. Testijäätelöistä rasvaisimpia olivat soijajäätelöt, joista kärkeen sijoittui Ingmanin Tofu ice 12,6 prosentin rasvapitoisuudellaan. Testin kolme soijajäätelöä päihittivät rasvaisuudessa myös vertailujäätelöt. Soijajäätelön terveysvaikutukset perustuvat kuitenkin muuhun kuin rasvamäärään. Soijapapu sisältää runsaasti mm. monityydyttymättömiä rasvahappoja, erityisesti välttämätöntä linolihappoa. Sataprosenttisesti kasvipohjaisina soijajäätelöt ovat myös täysin kolesterolittomia.

Kaksi soijajäätelöä, Valion Jade Tofulet ja ruotsalaisen Carlshamn Mejerin Tofuline, sijoittuivat testin kärkeen myös sokerimäärässä. Ne sisälsivät yli 23 prosenttia erilaisia sokereita. Vähiten sokereita sisälsivät maltitolilla ja asesulfaami K:lla makeutettu Valion Jade Hyla ja aspartaamilla makeutettu Sun Icen Aprikoosi.

Soijajäätelöiden runsas rasvan ja sokerin määrä teki niistä testin energiapitoisimpia jäätelöitä. Eniten kaloreita oli testin rasvaisimmassa jäätelössä eli Tofu icessa. Vähiten energiaa sisälsi Aprikoosi, vaikka siinä olikin 7,5 prosenttia rasvaa. Energiamäärää pudottaa tuotteeseen lisätty kuitu ja sokerin korvaaminen aspartaamilla. Toiseksi vähiten kaloreita sisälsi Smoothie.

Peruskermajäätelö makutestin ykkönen

Kaikkien jäätelöiden maku ja tuoksu arvioitiin aistinvaraisesti ympäristölaboratoriossa. Makutestin ykköseksi nousi Valion vanha tuttu vaniljakermajäätelö, joka sai arvosanan hyvä. Lähes yhtä paljon makupisteitä saivat testin energiapitoisuudeltaan keveimmät jäätelöt eli Sun Icen Aprikoosi ja Ingmanin Smoothie. Ne sijoittuivat myös tuoksultaan testin kärkeen. Huonoimmat pisteet sekä maussa että tuoksussa saivat Valion Jade Tofulet ja ruotsalainen Tofuline.

Smoothie oli testin ainoa jäätelö, johon on käytetty muita reippaammin lisäaineita. Esimerkiksi säilöntäaineita oli vain Smoothiessa. Lukumäärällisesti vähiten lisäaineita oli käytetty vertailussa mukana olleissa perusjäätelöissä, mutta muutkaan jäätelöt eivät osoittautuneet miksikään lisäainepommeiksi. Jäätelöihin käytetään lisäaineina pääasiassa erilaisia emulgointi- ja sakeuttamisaineita.

Erikoisjäätelöt keventävät kukkaroa

Kohtuullisimmin hinnoiteltu erikoisjäätelö oli Aprikoosi. Se maksoi vain pari markkaa enemmän kuin vertailujäätelöt, joiden litrahinta oli 7,90 markkaa. Testin kallein jäätelö oli Heinzin valmistama Weight Watchers, jonka litrahinta kohosi 60 markkaan. Hintaa nostaa se, että jäätelö on pakattu neljään erilliseen pikariin. Neljä kertaa tavallisia jäätelöitä kalliimpia olivat Ingmanin Reuteri-maitohappobakteereita sisältävä Rela ja saman yrityksen Smoothie. Molemmat maksoivat 31,80 markkaa litralta. Muiden erikoisjäätelöiden litrahinta oli 15 -29 markan välillä.

Jäätelötesti on luettavissa kokonaisuudessaan Kuluttaja-lehden numerosta 5/2001.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat