Eränkävijän ruokakirja

Turkka Aaltonen ja Martti Arkko ovat kirjoittaneet uuden kirjan metsämiesten ja -naisten iloksi. Ennakkoluuloton kirja on tulvillaan mielenkiintoista nippelitietoa ja hämmästelemisen aiheita Suomen luonnon antimista ja käyttömahdollisuuksista. Kirjoittajien kahdenkymmenen vuoden eräkokemus näkyy kirjan kattavassa raaka-aineluettelossa. Ruokaa neuvotaan valmistettavaksi luonnon yrteistä, petun ja koivunmahlan kautta kärpäsentoukkiin ja oravan, majavan ja suurempien riistaeläinten lihaan. Jos edellä ollut luettelo sai hengästymään, on kirjaa tai jo sisällysluetteloa silmäillessä varauduttava vielä hurjempaan.

Piirroskuvilla on havainnollistettu erilaisia luonnossa liikkujalle oivallisia ruoankypsennysmenetelmiä. Kun kilometrejä kertyy ja luonto käy tutummaksi, voi vaativuutta ja vaihtelevuutta lisätä ruoanvalmistuksella. Tuore leipä leivotaan sadetakin päällä tai keitetään kypsäksi kattilassa. Kala kypsyy maakuopassa tai koivuroveessa. Metsämies ei ole kaihtanut gourmetherkkujenkaan valmistusta retkillään. Luonnossa, nuotion ääressä valmistuvat niin pelmenit kuin simpukka-kaislapatakin.

Lopuksi on vielä kiitoksen kera mainittava kattavasta luonnonyrttien keräys- ja käyttöoppaasta. Pääsisipä kokeilemaan!

Turkka Aaltonen ja Martti Arkko: Eränkävijän ruokakirja (Ajatus kirjat, 1999)

Lue myös:

    Uusimmat