Mainos

Ensimmäinen mediataiteen valtionpalkinto jaettiin

Työryhmä Merja Puustinen & Andy Best palkittiin ensimmäisellä mediataiteen valtionpalkinnolla. Molemmat ovat Internetiin keskittyviä mediataiteilijoita.

Puustinen ja Best tuovat kulttuuriteollisuuteen avantgardea luomalla uudenlaisia sisältöjä, sanotaan palkinnon myöntämisperusteissa. Kuvataiteen valtionpalkinto annettiin kuvanveistäjä Helena Hietaselle. Hän saa tunnustusta kuvanveiston muotokielen uudistajana.

Molemmat palkinnot ovat 75 000 markkaa. Kulttuuriministeri Suvi Lindén luovutti tunnustukset palkituille tänään Helsingissä. Mediataiteen valtionpalkinnosta päättää taiteen keskustoimikunta. Kuvataiteen palkinnonsaajan valitsee valtion kuvataidetoimikunta.

Molemmat mediataiteilijat ovat syntyneet vuonna 1963. Yhdessä he muodostavat työryhmän Merja Puustinen & Andy Best. Heidän tietoverkkoteoksilleen on olennaista sosiaalisuus. Näin he jatkavat Fluxus -liikkeen perinnettä, mutta virtuaalisessa maailmassa, mainitsee taiteen keskustoimikunta.

Puustisen ja Bestin työvälineet ovat sosiaalisen kanssakäymisen välineitä. Heidän teoksensa ovat vahvasti mukana vuorovaikutteisen television ja Internetin sekä kannettavan tietokoneen ja matkapuhelimen kehitystyössä.

Kaksikon tietoverkkoteos Conversations with Angels (Keskusteluja enkeleiden kanssa) on kiertänyt useissa alan tapahtumissa. Teos on saanut paljon kansainvälistä huomiota ja kiitosta. Siihen voi tutustua verkkosivuilla.

Monipuolinen tuotanto

Helena Hietanen tunnetaan myös Kumi-Helenana, Pitsi-Helenana ja Hius-Helenana. Jo nämä lempinimet antavat aavistuksia taiteilijan monipuolisesta tuotannosta, sanoo kuvataidetoimikunta perusteluissaan.

Hietanen on samaa ikäpolvea Puustisen ja Bestin kanssa. Hänkin on syntynyt vuonna 1963. Hietasen panos kuvanveiston muotokielen uudistajana perustuu pistämättömään ja luovaan oivaltamiseen ns. uusien materiaalien käytössä.

Katsojaa hämmästyttää ja riemastuttaa, miten Hietanen teoksissaan yhdistää vanhoja pitsimalleja ja uutta teknologiaa. Taiteilija pystyy luomaan juhlavaakin veistoksellisuutta myös naisen työhön ja elämään liittyvistä arkipäiväisistä materiaaleista kuten hiuksista.

Parhaillaan Hietanen esittäytyy kuutiomaisella valokuituteoksella Technolage Lightsculpture laajassa kuvanveistokatselmuksessa Pariisissa. Le Champs de la Sculpture -näyttelyyn osallistuu 50 kuvanveistäjää eri puolilta maailmaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.