Ensi vuoden budjetti valmisteille: Lisärahaa ainakin turvallisuuteen

Budjetinteko aloitetaan tänään valtiovarainministeriön sisäisillä neuvotteluilla.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) on määrä kommentoida neuvottelujen etenemistä iltapäivällä.

Valtion ensi vuoden budjetissa on luvassa korotuksia ainakin turvallisuuden määrärahoihin sekä takuueläkkeeseen. 

Valtiovarainministeri Alexander Stubb toteaa, että turvallisuudesta huolehtiminen on valtion perustehtäviä, joista pitää pitää huolta.

– Suomi on turvallinen maa, ja me haluamme huolehtia siitä myös tulevaisuudessa. Arjen turvallisuus on tärkeää, poliisin pitää tulla paikalle kohtuullisessa ajassa, aina pitää voida luottaa, että apu tulee paikalle, Stubb sanoo STT:lle.

Yli 50 miljoonaa turvallisuuteen

Stubbin mukaan korotuksen kokoluokka sisäisen turvallisuuden osalta pyörii noin 50 miljoonassa eurossa.

Ulkoinen turvallisuus on Stubbin mukaan osa kokonaisuutta, ja sen osalta määrärahojen nostamisesta on lähivuosille oma suunnitelmansa.

Takuueläkkeen korottamisesta sovittiin jo hallitusohjelman yhteydessä, ja siihen kaavaillaan ensi vuoden alusta 30 miljoonan euron satsausta, mikä tarkoittaa käytännössä noin 20 euron korotusta.

– Takuueläkkeen saajat eivät voi parantaa asemaansa omin toimin, koska heillä ei ole työikää tai työkykyä. Heikommassa asemassa olevia pitää myös budjettitoimin tavalla tai toisella pystyä tukemaan, Stubb perustelee.

Summat tarkentuvat lähiviikkoina budjettineuvotteluissa. Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden talousarvioksi on määrä julkistaa kokonaisuudessaan perjantaina, minkä jälkeen siitä neuvotellaan muiden ministeriöiden kanssa. 

Hallituspuolueet kokoontuvat Säätytalolle neuvottelemaan ensi vuoden talousarviosta syyskuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat