Ensi talven sähkön hinta sateiden varassa

"Hyvä jos sataisi keväästä syksyyn"

.

Kevään eteneminen on laskenut sähkön hintaa talven huipputasolta. Sähkön hintataso on Energia-alan keskusliiton markkinakatsauksen mukaan edelleen erittäin korkea, yli kaksinkertainen vuotta aiempaan verrattuna. Syynä korkeaan hintaan on voimaloiden vesivarastojen ennätyksellisen alhainen taso.

-Ensi kesän ja varsinkin ensi talven sähkön hinta riippuu ratkaisevasti siitä, miten kevään tulo etenee ja kuinka paljon Pohjoismaissa sataa lähikuukausien aikana, sanoi Finergyn toimialajohtaja Markku Jalonen tiistaina.

Lumien sulaminen vaikuttaa Jalosen mukaan sähkön hintaan vain hetkellisesti. Tilanteen pysyvämpi korjaantuminen edellyttää poikkeuksellisen runsaita sateita. Irakin sota sen sijaan ei vaikuta sähkön hintaan.

-Kevään tulvat ovat nopeasti ohi, koska lunta on normaalia vähemmän eikä se riitä täyttämään Pohjoismaiden ennätyksellisen alas painuneita vesialtaita. Aurinkoiset säät lisäävät haihduntaa, mutta myös pohjavedet ovat poikkeuksellisen alhaalla, jolloin osa sulamisvesistä imeytyy suoraan maaperään, totesi Jalonen.

Vesitilanteen palautuminen normaaliksi vaatisi Jalosen mukaan ehdottomasti jatkuvia ja erittäin runsaita sateita keväästä syksyyn.

-Jos sateita ei tule, sähkön markkinahinnat lähtevät uudelleen nousuun viimeistään syksyllä. Ensi talvesta tulee siinä tapauksessa tämänvuotistakin hankalampi. Se lisäisi paineita myös sähkön kuluttajahintojen huomattaviin korotuksiin, sanoi Jalonen.

Norja on Pohjoismaiden suurin vesivoimantuottaja ja siellä tulovirtaamat varastoaltaisiin ovat kasvaneet viime viikkoina. Heikoin vesitilanne on Norjan eteläosissa, missä on myös valtaosa Norjan vesivoiman varastoaltaista.

-Norja pyrkii estämän altaiden vähenemistä lisäämällä sähkön tuontia. Sähkönsiirtoyhteyksien kapasiteetti asettaa kuitenkin omat rajansa sähkön tuonnille, Jalonen totesi.

Suomen ja Ruotsin välisen pohjoisen siirtoyhteyden kapasiteetti Ruotsiin päin lisääntyi maaliskuun puolivälissä 800 megawatista 1200 megawattiin. Sähkön vienti Suomesta länteen on ollut viime viikot ennätyksellistä. Parhaimmillaan sähköä on viety Suomesta yli 1600 megawatin teholla.

Pohjoismaiden vesialtaiden tyhjentyminen on jatkunut. Tahti on kuitenkin hieman hidastunut. Täyttöaste laski viikolla 11 vain 21,5 prosenttiin, kun se vastaavaan aikaan vuotta aiemmin oli 44,5 prosenttia.

Pohjoismaisessa sähköpörssissä Suomen aluehinta oli samalla viikolla 41,44 euroa megawattitunnilta eli 4,1 senttiä kilowattitunnilta. Tiistaina Nordpoolin järjestelmähinta noteerattiin 3,3 sentiksi kilowattitunnilta.

Sähkön tulevaa hintaa ennakoivat termiinihinnat ovat laskeneet talven huipulta. Ensi kesän forwardihinta kävi ylimmillään tammikuun alussa noin 40 eurossa, mutta on nyt laskenut noin 27 euroon megawattitunnilta. Ensi syksyn ja talven forwardien hinnat ovat tällä hetkellä 30 euron tasolla megawattitunnilta.

STT-HEIKKI KARKKOLAINEN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja