Ennätyshyppyä varten kehitettiin erikoisvarusteita, tällaisia

Laskuvarjohypyn korkeusennätyksen eilisiltana rikkonut Felix Baumgartner oli varustettu monenlaisella erikoistekniikalla hyppyään varten. Esittelemme tässä joitakin yksityiskohtia Baumgartnerin varusteista.

Hyppypuku ja -kypärä

Hyppypuvun tekniikka perustuu erittäin korkealla lentävien lentokoneiden pilottien käyttämiin lentopukuihin. Niitä ei kuitenkaan ole suunniteltu vapaapudotusta varten, joten ennätyshyppyä varten oli kehitettävä toisenlainen asu.

–Asu on suunniteltu kestämään lämpötilan vaihteluita +38:n ja -67:n celsiusasteen välillä.

–Yli 19 000 metrissä hyppääjän kudokset voivat laajentua vaarallisella tavalla matalan paineen vuoksi. Puku säätelee hyppääjän kehoon kohdistuvaa painetta automaattisesti. Painepuvuissa on yleensä hankala liikkua, mutta tässä tapauksessa puvusta oli tehtävä joustava. Hyppääjän liikuntakyky on välttämätön, jotta ilmalentoa voi hallita.

–Kypärä on valmistettu komposiitista ja painaa noin 3,5 kg.

–Visiirissä on erikseen lämmitys estämässä huurtumista ja jäätymistä. Baumgartnerilla oli ongelmia visiirin lämmityksen kanssa. Visiirissä on myös järjestelmä, joka estää visiirin tai kypärän aukeamisen vahingossa.

–Puvun happijärjestelmä pitää hyppääjän hyvässä hapessa. Nousun aikana happi tuli ilmapallokapselin happijärjestelmästä, pudotuksen aikana puvun säiliöistä.

Laskuvarjo

Baumgartnerilla oli yhteensä kolme laskuvarjoa: varsinaisen laskuvarjon lisäksi mukana oli varavarjo sekä vakautusvarjo. Vakautusvarjoa olisi käytetty oikaisemaan hyppääjän asento ilmassa, mikäli hyppääjä olisi alkanut pyöriä hallitsemattomasti, eikä olisi saanut oikaistua asentoaan suoraksi ajoissa. Hallitsematon pyöriminen olisi voinut viedä Baumgartnerilta tajun.

–Vakautusvarjo on ensimmäinen automaattisesti hyppääjästä riippumatta toimiva vakautusvarjo. Mikäli hyppääjään olisi kohdistunut yli kuuden sekunnin ajan yhtäjaksoisesti 3,5:ttä G:tä suurempi G-voima, olisi varjo auennut.

–Koko varjovarustus painaa 27 kg, kun normaalisti laskuvarjot painavat noin 9 kg.

–Normaalisti hyppääjä ei pysty irrottautumaan varavarjosta. Mikäli Baumgartnerin varavarjo olisi auennut vahingossa liian korkealla, olisi häneltä ehtinyt loppua happi ennen maanpinnalle laskeutumista. Tätä varten varavarjon pystyi myös poikkeuksellisesti irrottamaan. Tämän jälkeen alas olisi tultu päävarjon avulla.

Kapseli

Baumgartnerin hypyssään käyttämä heliumpallon kapseli vaurioitui heinäkuussa suoritetussa testihypyssä. Korjausten ja testauksen jälkeen matkustuskapseli oli valmis ennätysyritykseen.

–Kapseli painaa 1315 kg.

–Kapselin painekammio on tehty lasikuidusta, ovet ja ikkunat ovat akryyliä. Noin 180 cm halkaisijaltaan olevassa painekammiossa on näyttöjä, kameroita, hyppääjän istuin ja kapselin hallintapaneelit.

–Painekammion sisällä paine vastaa 4 800 metrin korkeutta. Tämä ehkäisee mahdollista nousun aikaista pahoinvointia.

–Painekammiota ympäröi kromimolybdeenistä tehty kori. Koria ympäröi vielä lasikuidusta tehty ja vaahdolla eristetty kuori.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 15.10.2012)

Lue myös:

    Uusimmat