Mainos

Ennätykselliset myyrätuhot kylvävät pelkoa taimipulasta

Puuntaimista ennustetaan pulaa Länsi-Suomeen. Metsänomistajien Liiton mukaan taimien tarjonta ei ilmeisesti riitä vastaamaan kysyntää, sillä ennätykselliset myyrätuhot lisäävät täydennysistutusten tarvetta. Lisäksi myyrät ovat tehneet pahojaan taimitarhoissa.

- Istutuksia voidaan joutua lykkäämään ensi vuoteen, povaa metsänhoitopäällikkö Markus Peltola Metsänomistajien Liiton Länsi-Suomen alueelta.

Myös metsäntutkimuslaitoksen professori Heikki Henttonen arvioi, että taimista voi tulla pulaa. Hän uskoo, että ajoissa varauksensa tehneet saavat kyllä taimensa, mutta kaikille muille niitä ei riitä.

Taimipulaa voi kuitenkin tasoittaa puukauden hiljeneminen, jos se vähentää uusia istutuksia.

Vahingot vaihtelevat alueittain

Viime talven myyrätuhoja Henttonen kuvaa mittaviksi. Elikot ovat kalunneet taimia vielä enemmän kuin edellisinä ennätysvuosina kolme vuotta sitten ja 1990-luvun alussa.

Vahingot vaihtelevat alueittain. Tuhot näyttävät erityisen pahoilta Savossa. Myyrät ovat mellastaneet myös ainakin Keski-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Metla aikoo selvittää tuhoja tarkemmin metsänomistajille osoitettavalla kyselyllä. Henttonen uskoo, että viime kesän märkä ja viileä sää lisäsi myyräkantaa.

- Myyrien ravinto pysyi jatkuvasti tuoreena. Siksi ne lisääntyivät koko kesän täydellä teholla. Myyrien lukumäärä myös kääntyy kasvuun joka kolmas vuosi, ja viime kesälle sattui juuri tällainen huippusesonki.

Vakuutus vain harvalla

- Ihmettelen sitä, että metsänomistajat eivät ota enemmän vakuutuksia tuhojen varalta. Tietääkseni vain alle viidenneksellä on vakuutus, Henttonen huomauttaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että metsänomistajien ei kannata hötkyillä nuorimpien taimien uusimisessa. Vaikka peltomyyrä näyttää kalunneen pahasti vuoden ikäisen pottitaimen, se useimmiten kasvattaa uuden verson.

Myös metsämyyrien nakertamia nuorten puiden latvavaurioita voi korjata valitsemalla terveen oksan uudeksi latvaksi. Sen sijaan vanhempien puiden tyvivauriot ovat usein kohtalokkaita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.