Englannin rämpimisestä saattoi paljastua EM-menestysresepti – asiantuntija: "Toi ihan eri ulottuvuuden"

MTV urheilun jalkapalloasiantuntija Mika Väyrynen antaa kritiikkiä Englannin otteille jalkapallon EM-kisoissa. Hän huomauttaa, että Gareth Southgaten joukkue on kuitenkin kairannut tuloksen kerta toisensa jälkeen, vaikka peli ei ole missään nimessä kaunista katsottavaa. 

– Ei ole hivellyt silmiä, mutta Englanti raapii tuloksia, Väryrynen pohtii.

Slovakiaa vastaan neljännesvälieräottelussa Englanti oli pitkään tappioasemassa, kunnes Jude Bellingham toi joukkueensa tasoihin aivan lisäajan viimeisillä hetkillä.

– Slovakia pääsi horjuttamaan Englannin tasapainoa hyökkäämällä nopeasti. Puolustus oli ollut tähän asti ainoa osa-alue, mikä toimii. Nythän Englanti pyrki ottamaan vähän ylempää kiinni, Väyrynen analysoi.

Se ei kuitenkaan tuottanut tulosta oikein missään pelin vaiheessa. Englanti oli staattinen ja kunnon prässääminen puuttui. Yhteispelaaminen ei vakuuttanut, ja vaikutti siltä, että joukkueen pelaajat joutuivat hakemaan ratkaisuja yksin ja yksi kerrallaan.

– Eilen pohjapelaajat (Declan Rice ja Kobbie Mainoo) olivat todella samantyylisiä. Kummaltakaan ei ehkä löydy sitä uhkaa vastustajan linjojen väliin, eivätkä he pystyneet edistämään peliä niin usein kuin olisi mahdollista, Väyrynen kritisoi.

– Jos esimerkiksi miettii, kun Cole Palmer tuli kentälle, se toi ihan eri ulottuvuuden, kun uskaltaa ja pystyy syöttämään vähän ahtaampaan tilaan. Hän pystyi itse tai jonkun muun kanssa luomaan etua, ja sitä kautta Englanti pääsi ylemmäs hyökkäämään.

Englannilla on kokoonpanossaan hurja määrä taitoa ja potentiaalia. Sitä ei Väyrysen mukaan osata kunnolla hyödyntää.

– Harry Kanea ei saada mukaan pelaamiseen niin hyvin kuin se olisi mahdollista, Väyrynen linjaa.

Myös Bukayo Saka ja Phil Foden ovat jääneet vain varjoiksi siitä, mihin Valioliigassa on totuttu.

– Esimerkiksi Saka tarvitsisi pelaajan, joka tekisi taustakiertoja tai juoksuja, jotta hän saisi enemmän tilaa. Nyt on enemmän yksi vastaan yksi pelaamista ja joutuu yksin yrittämään., Väyrynen sanoo.

– Toki Slovakiaa vastaan Englanti pääsi jo useamman kerran boksiin Sakan kautta kuin tässä turnauksessa aiemmin.

Seuraavaksi Englantia vastaan asettuu EM-kisoissa pirteästi pelannut Sveitsi. Se tiputti neljännesvälierissä jo hallitsevan Euroopan mestarin Italian, joten Gareth Southgaten miehistön haaste vain kovenee.

– Jos Slovakialla oli ensimmäisellä puoliajalla hyviä mahdollisuuksia tehdä enemmänkin maaleja, tulee Sveitsi olemaan Englannille iso haaste. Sveitsi voi aika luottavaisin mielin lähteä Englanti-kamppailuun, mutta heidänkin pitää tiedostaa, että vastaan tulee laadukkaampi materiaali kuin mitä Italialla oli.

Vaikka Englanti ei ole vakuuttanut oikein millään tasolla, Väyrynen muistuttaa, että tulosta on tullut. Voitolla ja kahdella tasapelillä irtosi lohkovoitto. Slovakiaa vastaan näytti todella pitkään vaikealta, mutta lopulta Englanti kairasi itsensä jatkoon puolivälieriin.

– Iso kuva on, että Englanti raapii tuloksia, vaikka peli ei vakuuta. Jos saa tuloksen joka pelistä, niin sittenhän homma etenee tuota tahtia lähemmäs pyttyä, Väyrynen muistuttaa.

– Pelin pitää kyllä parantua, kun tulee isompia ja parempia joukkueita vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat