Mainos

Energiatehokas koti: uusitaan ikkunat

Omakotitalon ikkunat olivat tulleet elinkaarensa päähän. Lämmöneristyskyky ei kerta kaikkiaan enää vastannut tämän päivän tasoa, mikä näkyi lämmityslaskussa. Asumisviihtyisyys kärsi vedon tunteesta, kun lasin sisäpinta oli pakkasilla hyvin kylmä.

Kuten kaikessa remontoinnissa, myös ikkunoiden uusimisessa hyvä suunnittelu on kaiken lähtökohta. On ehdottomasti suositeltavinta tilata heti alkuun ikkunantoimittaja paikan päälle mittaamaan vanhat ikkunat, joiden aukkojen mukaan uudet ikkunat sitten mitoitetaan. Samalla voidaan tarkastaa, kuinka vanhat ikkunat on kiinnitetty ja saadaanko ne mahdollisesti pois ehjänä, vai pitääkö varautua puitteiden rikkomiseen.

Varsinkin kivitalossa tämä on usein ongelmallista, sillä puitteet ovat usein sekä ulko- että sisäpuolelta rappauksen sisällä. Sellaiset puitteet on käytännössä paras särkeä.

Yksi ikkunaremontin yhteydessä ehdottomasti muistettava asia ovat erilaiset luvat. Kun ikkunoiden jaotus ja ulkoinen ilme pysyvät ennallaan, erityisiä lupia ei yleensä tarvita, mutta joka tapauksessa on aina jo suunnitteluvaiheessa syytä olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaviranomaisiin.

Ikkunoita joka lähtöön

Ikkunoiden valitseminen saattaa tuntua hankalalta, sillä markkinoiden valikoima on pyörryttävän monipuolinen. Yksikönpäällikkö Kari Bäckman Skaala Ikkuna- ja Ovipalvelu Oy:stä kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti niiden energiataloudellisuuteen:

– Tämän päivän myynnissä A-energialuokkaan kuuluva, nelinkertainen ikkuna on ylivoimaisesti suurin kasvava ryhmä. Kolminkertainen ikkuna alkaa jäädä vähemmistöön.

A-energialuokan ikkunassa on kaksi eristelasielementtiä, joissa kummassakin on kaksi lasia. Elementit ovat umpinaisia, joten pestäviä pintoja on neljä. Myös tiivistys on kaksinkertainen; ulkopuitteen tiivisteiden kulmissa on pienet aukot, joiden kautta ilma pääsee kiertämään elementtien välissä ja estämään lasien huurtumista.

Uudenaikaiset ikkunat maksavat itsensä takasin kohtuullisen lyhyessä ajassa.

– Kun korvataan normit täyttävät kolminkertaiset, D-energialuokan ikkunat A-energialuokan ikkunoilla, hinta on noin 20 % kalliimpi, Bäckman laskee.

– Jos energianhintojen kehitys on sitä, mitä se on viime vuosina ollut, niin hyvin nopeastihan tuo lisähinta säästyy takaisin.

Energialaskun pienenemisen ohella asumisviihtyisyys paranee, kun sisätilat muuttuvat vedottomiksi. Varsinkin uudisrakentajan kannattaa myös ottaa huomioon, että uusilla ikkunoilla voidaan toteuttaa entistä isompia lasipintoja ja niiden myötä valoisampi talo lämmityskulujen silti kasvamatta.

Luota ammattilaisiin!

Ikkunaremontti kannattaa toteuttaa avaimet-käteen -periaatteella, jolloin toimittaja vastaa sekä ikkunoista että niiden asentamisesta.

Asiakas saa kahden vuoden asennustakuun, jonka puitteissa ikkunat säädetään ja kunnostetaan, tapahtuipa niissä elämistä tai mitä muuta huoltamista vaativaa hyvänsä.

Ammattitaitoinen asentaja tekee myös työn sujuvasti ja se osataan aikatauluttaa siten, ettei rakennuksessa tapahdu turhaa jäähtymistä.

Lämmityskauden aikaanhan ikkunaremontin teettäminen on huomattavasti edullisempaa kuin lämpimänä vuodenaikana, jolloin rakentaminen käy kiivaana.

– Asiakas saa merkittävän hintaedun teettäessään remontin talvella tai alkukeväästä, Bäckman painottaa.

Talvialennukset kannattaa siis käyttää hyödykseen. Toinen ehdottomasti hyödyntämisen arvoinen etu on kotitalousvähennys, jonka voi käyttää myös ikkunoiden uusimiseen

Lisätietoja:
Skaala Ikkuna- ja Ovipalvelu Oy
www.skaala.com

(JKA 3.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.