Energiataloudelliset ikkunat Heinolan asuntomessutaloon

Ikkunoiden valinta on rakentajalle ja remontoijalle keskeisen tärkeä asia. Jos itsellä ole riittävää asiantuntemusta, siihen kannattaa käyttää todellista asiantuntijaa. Oikealla valinnalla pystyy lisäämään asumisviihtyvyyttä ja pienentämään asumiskustannuksia aivan olennaisesti. Erityisen tärkeää juuri tällä hetkellä on muistaa uusiutuneet energiansäästömääräykset.

Uusien määräysten mukaan lämmönläpäisevyyttä ilmaiseva U-arvo pienenee 1,4:ään. Tämä 1,4 tarkoittaa sitä, ettei ikkunan sisäpinnan lämpötila laske kovimmallakaan pakkasella alle +12 asteen. Raja on määräytynyt sen mukaan, että sen alapuolella ihminen alkaa tuntea ikkunan kylmää hohkaavana. Kun vedon tunne sen seurauksena lisääntyy, termostaattia väännetään tarpeettomasti isommalle. Silloin koko asunnon sisälämpötila nousee - ja jokainen lisäaste yli +20 asteen päälle tarkoittaa noin 5% nousua lämmityskustannuksiin.

Tästä syntyy se todellinen säästö: sisälämpötilaa ei tarvitse nostaa, kun vedon tunnetta ei ole.

Mutta oma merkityksensä on myös lasipinnan määrällä. Suomalainen haluaa nykyisin yhä enemmän luonnonvaloa huoneisiinsa myös pimeänä vuodenaikana, ja se tarkoittaa ikkunoiden määrän ja koon lisäämistä. Messutalossammekin lasia on seinissä lähes yhtä paljon kuin puuta... ikkunanvalmistajat ovat hyvin tilanteen tasalla, kertoo myyntipäällikkö Markku Lahti ikkunat toimittaneesta Fenestra Oy:stä:

"Ikkunoiden on kyettävä kahteen vastakkaiseen tehtävään. Niiltä odotetaan tavallista energiasäästölasia parempaa eristävyyttä; toisaalta halutaan suojautua kesäaikaan ikkunoiden kautta sisälle tulevalta auringonpaahteelta. Tätä varten on kehitetty ns. superlasit, joilla U-arvo on 0,9 ilman kaasutäyttöä. Aurinkoenergian kokonaisläpäisy on vain 37%."

Energiasäästömääräysten lisäksi pykäliä on kiristetty myös turvapuolella. Tämän vuoden alusta voimaan tuli määräys, jonka mukaan ikkunassa on käytettävä turvalasia, jos sen alapinta on matalammalla kuin 70 cm lattian pinnasta. Pientaloissa sisälasin paksuuden on oltava vähintään 6 mm.

Myös palosuojausmääräykset muuttuivat. Kun viereinen rakennus on lähempänä kuin 8 metriä, ikkunarakenteen tilkitys mukaan lukien on täytettävä EI 30 palonestovaatimus. Pelkkä palonsuojalasi ei siis enää riitä.

"Meillä asia on hoidettu niin, että lasina käytetään palonsuojalasia, puuaines on tavallista karmilankkua kovempaa, huonosti syttyvää puuainesta ja tilkitys mineraalivillaa," Lahti paljastaa.

Viimeisin uutuus ikkunapuolella ovat itsestään peseytyvät ikkunat. Mitä se käytännössä oikein tarkoittaa?

"Uloimman lasin ulkopinta on pinnoitettu erityisellä tavalla lasin valmistuksen yhteydessä. Auringon UV-säteily pilkkoo sen pinnalle kertyneen orgaanisen lian samalla kun erityispinnoite pienentää veden pintajännitystä, jolloin sadevesi huuhtelee kertyneen lian pois. Tavanomainen pesu tarvitsee suorittaa paljon normaalia harvemmin, eikä siihen tarvita kuin puutarhaletku ja puhdasta vettä."

Koska lasin pinnoittaminen tapahtuu lasin valmistuksen yhteydessä lasimassan ollessa vielä osittain sulaa, pinnoite muodostuu osaksi lasia. Näin ollen se kestää lasissa yhtä kauan kuin itse lasikin.

"Perusajatuksena kuitenkin on, että ikkunan on oltava pitkäikäinen ja huoltovapaa," Lahti tiivistää. "Karmin ulkopinta ja ulkopuite ovat alumiinia. Tärkeä ominaisuus on ikkunan tiiveys. Tiivisteitä on kolmessa kohtaa - sisäpuitteessa, ulkopuitteessa ja karmin huulloksessa. Lisäksi käytämme puitteen sisäpinnassa hdf-pinnoitetta - sillä pyritään varmistamaan se, ettei puite halkeile vuosienkaan päästä oksapihka tule maalikalvon läpi."

Lue myös:

    Uusimmat