Energiansäästöviikko alkaa: miten taloyhtiö pitää energiataloutensa kunnossa?

Lokakuun toisella viikolla on jo vakiintuneen tavan mukaan vietetty valtakunnallista energiansäästöviikkoa. Niinpä mekin tarkastelemme tänään taloyhtiön elämää nimenomaan energiataloudellisesta näkökulmasta. Siihen liittyy myös katsojakysymyksemme:"Asumme 1970-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Yhtiökokouksissa ja vapaamuotoisemmissa keskusteluissa asukkaat ovat päivitelleet sitä, että lämpötilat eri asunnoissa vaihtelevat rajusti. Toisissa on jatkuvasti liian kuuma, toiset kuin hollitupia. Mitä voidaan tehdä, että asunnoista tulisi tasalämpöisempia?" Vastaajana on LVI-neuvontainsinööri Jaakko Laaksola Uudenmaan asuntokiinteistöyhdistyksestä:

"Jos asuntojen huonelämpötilat poikkeavat toisistaan yli kolme astetta, on syytä ryhtyä perusparannustöihin. Niistä keskeisin on patteriverkoston perussäätö. Se tarkoittaa sitä, että pumpun vesituotto jaetaan oikein jokaiselle nousulinjalle ja patterille. Linjasulkuventtiili on säädettävä, samoin patteriventtiilien venttiiliosassa oleva vesisäätöosa. Säätöarvot laskee LV-insinööri ja joko huoltoliike tai urakoitsija laittaa ne kohdalleen. Lämmön perussäätö maksaa keskimäärin 10 euroa/patteri."Alan järjestöt kuten sisäilmayhdistys ja allergia- ja astmaliitto suosittelevat, että lämpötilat huoneissa saisivat olla 20 - 23 astetta. Mistä oikea huonelämpö sitten mitataan?

"Oikea huonelämpötila mitataan ulkoseinän keskikohdalta, vähintään 60 cm:n etäisyydeltä siitä, noin metrin korkeudelta lattiasta. Luotettavimman lukeman saa, kun käyttää tarkistettua lämpömittaria - sellaisen saa rautakaupasta neljällä eurolla."

Jos kiinteistön keskilämpötilaa voidaan pudottaa yhdellä asteella, niin lämmityskustannuksista säästetään 5 %. Lämmönkulutuksen lisäksi taloyhtiössä on syytä seurata säännöllisesti myös veden ja sähkönkulutusta - mieluiten kuukausittain.

Viimeistään siinä tapauksessa, jos kulutusluvut poikkeavat oleellisesti samantyyppisistä ja samanikäisistä kiinteistöistä samalla paikkakunnalla, taloyhtiön on syytä teettää energiakatselmus. Sen pohjalta hallitus voi tehdä tarvittavat päätökset energiansäästön tehostamiseksi."Lämpötalouden hallinnan edellytyksenä on se, että laitteet ovat kunnossa Niiden kuntoa tulee seurata säännöllisen hoitotarkastustoiminnan yhteydessä. Apua saa aina ja asiantuntijoille voi soittaa, jotta päästään eteenpäin."Energiatietoiset taloyhtiöt voivat myös valita asukkaiden keskuudesta erityisiä energiaeksperttejä, joille Motiva yhdessä kiinteistöyhdistyksen kanssa järjestää koulutusta. Kiinteistöyhdistyksen jäsenkiinteistöt voivat myös saada käyttöönsä erilaisia energia-analyysitaulukoita ja ilmaista puhelinneuvontaa energia-asioissa.

Uudet määräykset menevät heti uusiksi

Rakennusten ja rakentamisen energiatehokkuuteen on kiinnitetty vakavaa huomiota myös EU-tasolla. Viime joulukuussa annettiin tätä koskeva direktiivi. Suomenkin lainsäädäntö on sopeutettava sen mukaiseksi vuoden 2006 alkuun mennessä. "Nämä vasta voimaantulevat energiamääräykset tulevat menemään uusiksi hvyin nopeasti tämän direktiivin mukaiselle tasolle," huomauttaa Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitosta.
"Suurin juttu on se, että siinä puututaan olemassa olevaan rakennuskantaan. Meillähän rakennusmääräykset ovat koskeneet lähinnä uudisrakentamista ja vain rajoitetusti - soveltuvin osin - korjausrakentamista. Kun tulevaisuudessa tehdään isompia peruskorjauksia, niiden yhteydessä rakennus pitäisi saattaa näitten vaatimusten tasalle. Toinen uusi asia on jatkuvan seurannan ajatus Myytävissä ja vuokrattavissa huoneistoissa pitää olla saatavilla energiatehokkuustodistus."

Ketkä näitä energiatehokkuustodistuksia sitten tulevat tekemään ja antamaan? "Siihen täytyy luoda jonkinlainen pätevöitymismenettely. Henkilöt voivat olla konsultteja, kuten nyt energiakatselmuksia tekevät. Ja voivathan he olla viranomaisenkin henkilökuntaa. Myös kiinteistönomistajan omat, pätevöityneet henkilöt voivat suorittaa arvioinnin todistuksen kirjoittamisen." Direktiivi tuo mukanaan myös kattilalaitosten määräaikaistarkastukset. Sen piiristä jäävät ehkä pois pienimmät omakotikattilat, mutta 20 kW tehoiset ja suuremmat tulevat tarkastettaviksi. Ilmanvaihdon jäähdytyslaitteet joutuvat niinikään määräaikaistarkastusten piiriin.

Viisas taloyhtiö ei tietenkään odottele mitään direktiivejä ja todistuksia, vaan laittaa energia-asiansa kuntoon mahdollisimman nopeasti. Siitä on taloudellista hyötyä, ja samalla viihtyvyys paranee. Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa parista paikallisesta energiansäästöseminaarista, joita Suomen Kiinteistöliitto, Motiva ja Suomen Talokeskus yhdessä järjestävät. Niistä toinen on jo ensi tiistaina Mikkelissä, toinen 5. marraskuuta Oulussa. Energiatietoa taloyhtiöille 14.10. Mikkeli 5.11. Oulu.

Motivan energiansäästöviikko 6.10.2003 alkaen: www.energiansaastoviikko.net. Rivi- ja kerrostaloasumista koskevia kysymyksiä voitte edelleen lähettää meille:

Joka Kodin Asuntomarkkinat
Malminrinne 1 B
00180 Helsinki

Viikon päästä aiheena on melunsieto taloyhtiössä.

Lue myös:

    Uusimmat