Mainos

Energiamarkkinat auki EU:ssa

EU:n sähkö- ja kaasumarkkinat avautuvat vihdoin kilpailulle pitkien poliittisten neuvotteluiden jälkeen.

Yritysten osalta yhteiset markkinat toteutuvat vuoden 2004 heinäkuun jälkeen. Kotitaloudet voivat valita sähköntuottajansa vuoden 2007 heinäkuusta eteenpäin.

Hintavertailun lisäksi yritykset ja kuluttajat voivat myös saada tietoonsa millä energialla heidän sähkönsä on tuotettu: hiilellä, tuulella vai ydinvoimalla.

Yritysmonopolien poistuminen EU:n jäsenmaissa pistää kilpailua reilummaksi, kun monopoliyhtiö ei voi kerätä kotimarkkinoilta yksinoikeudella voittoa voidakseen paremmin operoida muissa jäsenmaissa.

Suomessa energiamarkkinat ovat jo auki kilpailulle Pohjoismaiden yhteistyön merkeissä. Lisätyötä teettää kuitenkin se, että Brysselissä sovittiin myös energiayhtiöiden jakamisesta itsenäisiin tulosyksiköihin, jotka vastaavat tuotannosta, siirrosta ja jakelusta. Myös tällä saralla voidaan hintoja kilpailuttaa tulevina vuosina.

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) pitää saavutettua kompromissia erittäin tärkeänä Suomelle. Hän kiitteli puheenjohtajamaa Tanskaa esimerkillisestä diplomatiasta, jolla Ranska ja Saksa painostettiin sovun taakse.

Ranska on kantanut huolta oman valtionyhtiönsä monopoliasemasta ja työntekijöiden erityiseduista, Saksa on puolestaan ollut huolissaan energiayhtiöiden jakamisesta tulosyksiköihin. Molemmissa maissa ovat työntekijäjärjestöt olleet vastustamassa markkinoiden muuttumista.

Euroopan unionissa pidetään markkinoiden avautumista kuluttajan edun mukaisena ja sen katsotaan myös lisäävän Euroopan kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.