Mainos

"Energiajuomien myyntikieltoa voitava harkita"

Energiajuomia (Kuva: Lehtikuva)

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoo huolestuneensa nuorten energiajuomien käytöstä omien lastensa ystäväpiirin kautta.

- Kun sain tietää, että lapseni ystävä joi energiajuomia päivittäin tolkuttomia määriä, otin niistä tarkemmin selvää. Omatkin lapseni ovat näitä toki kokeilleet, mutta heillä se ei ole johtanut riippuvuuteen, Räsänen kertoo.

Tällä hetkellä kaupat eivät voi kieltäytyä myymästä tuotteita lapsille. Räsänen puuttuisi ensisijaisesti valistuksen keinoin lasten energiajuomien käyttöön. Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta vaikuttaa asiaan lainsäädännöllä.

- On erityisesti vanhempien ja koulujen asia rajoittaa juomien ja muiden energiatuotteiden käyttöä. Viime kädessä on myös voitava harkita esimerkiksi myyntirajoituksia tuotteille, Räsänen pohtii.

Kaikkia vaikutuksia lasten terveyteen ei tiedetä

Eilen 45 minuuttia -ohjelma kertoi energiajuomien haitoista. Pohjoismaisessa kofeiinitutkimuksessa todettiin, että yksikin energiajuomatölkki päivässä voi aiheuttaa riippuvuutta, jos käyttäjä on alle 15-vuotias.

Myös valmistajat itse ovat sitä mieltä, että juomat eivät ole soveliaita lapsille ja nuorille. Ne voivat aiheuttaa levottomuutta, sydämentykytystä, unettomuutta ja masennusta. Kofeiinin ja sokerin lisäksi juomissa on erilaisia sekoituksia muita aineita. Kaikkien aineiden vaikutuksia ihmiseen ei vielä edes tiedetä.

Useissa kouluissa energiajuomat on kielletty kokonaan, koska ne tekevät oppilaat levottomiksi.

Ministeri torjui lakimuutokset

Viime huhtikuussa kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen energiatuotteista. Heikkinen tiedusteli, onko hallitus aikeissa kiristää energiajuomien ja -makeisten myyntiehtoja, markkinoinnin suuntaamista tai ikäsuosituksia. Hän nosti esille uutuutena markkinoille tulleet makeiset, jotka sisältävät kofeiinia, tauriinia ja guaranaa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vastasi tuolloin, ettei myyntiehtojen kiristämisen mahdollistavia lakimuutoksia pidetä tarpeellisina.

Anttila arvioi, että pakkauksissa olevat varoitusmerkinnät ja nykyiset markkinointivaatimukset ovat riittävä keino varoittaa kuluttajia. Samalla ministeri painotti aikuisille suunnattavan valistuksen tärkeyttä.

- Vanhempien ja muiden lapsen ja nuoren lähellä olevien aikuisten, kuten koulujen, kouluterveydenhuollon, järjestöjen ja harrasteseurojen merkitys lasten ja nuorten kuluttajakäyttäytymiseen on keskeinen. Näiden tahojen yleiseen terveys- ja ravitsemuskasvatukseen pitää varata riittävät voimavarat, Anttila arvioi vastauksessaan

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.