Pian ei enää pärise: Energiajuomia esitetään kokonaan kiellettäväksi alle 15-vuotiailta – korkein riski haitoille on kahvia juovilla 13–15-vuotiailla

1:53
Energiajuomat halutaan kieltää alle 15-vuotiailta.

Ministerit esittävät energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiaille. Esityksen tekevät maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sekä peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Nyt energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille rajoitetaan vain Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä valtion ravitsemisneuvottelukunnan suosituksella, jota kaupat saavat halutessaan noudattaa.

Ministerit kertoivat jo syyskuussa pohtivansa keinoja energiajuomien käytön rajoittamiseksi. Tänään ministereille luovutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) katsaus energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin.

– Selvitys osoittaa, että energiajuomien jatkuva, runsas käyttö aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta ja siedättää lapsia ja nuoria kofeiinille. Haitat kertautuvat, kun kerta-annokset ovat suuria. Yhdessä pienessä tölkissä energiajuomaa on saman verran kofeiinia kuin 2 desissä suodatinkahvia. Sokeria on paloiksi muutettuna peräti 14 palan verran. Siksi ei ole yhdentekevää, miten hyvin onnistumme hillitsemään huolestuttavan runsasta energiajuomien käyttöä nuorilla, ministeri Saarikko kommentoi.

Saarikon mukaan korkein riski energiajuomien haittavaikutuksille onkin 13–15-vuotiailla, jotka juovat myös vähän kahvia.

"Seuraavan hallituksen ohjelmaan"

Useissa kaupoissa energiajuomia ei ole suosituksen mukaan lähtökohtaisesti myyty alle 15-vuotiaille, mutta virallisesti myymistä ei ole kielletty. Haitallisten terveysvaikutusten vuoksi energiajuomien pakkauksissa on myös täytynyt löytyä varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille.

Myös muutamissa muissa EU-maissa ajetaan energiajuomien myyntikieltoa alle 15-vuotiaille.

– Uusia toimia energiajuomien käytön vähentämiseksi tarvitaan. Siksi esitämmekin, että ensisijaisesti energiajuomien myyminen alla 15-vuotiaille pitää kieltää lainsäädännöllisin keinoin. Myyntikielto on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan, ministeri Leppä toteaa ministeriön tiedotteessa.

Monimutkaisempi valmistelu edessä – lain sijaan muitakin vaihtoehtoja

Asia ei ole hoidettavissa kuitenkaan näin yksinkertaisesti. Lapset ja nuoret saavat nimittäin kofeiinia myös muista tuotteista, mikä vaikeuttaa uuden lainsäädännön laatimista. Ministerien mukaan myös lakiin kirjattavaa ikärajaa on mietittävä huolellisesti.

Yhtenä mahdollisuutena tuotteiden houkuttelemisen vähentämiseksi on korottaa energiajuomien valmisteveroa Unkarin tapaan.

– Vaihtoehto lainsäädännölle olisi myös, että energiajuomia myyvät kauppa- ja kioskiketjut sitoutuvat toteuttamaan muutoksen vapaaehtoisesti. Jo nyt osa kaupoista toteuttaa periaatetta, mutta käytäntö pitää saada leviämään koko Suomeen. Tällöin asiaa ei ole tarvetta kirjata lakiin, ja muutos voidaan toteuttaa nopeammin kuin lainsäädäntöteitse. Järjestämme pyöreän pöydän keskustelun aiheesta ensi vuoden alussa, Leppä toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja