Energiajuomat koukuttavat helposti

Energiajuomien suuri suosio lasten ja nuorten parissa on nostanut aiheen jälleen kahvipöytäkeskusteluihin. Toiset rinnastavat energiajuomat alkoholiin ja haluaisivat niille sen mukaisen ikärajan, toiset taas pitävät kohua täysin ylimitoitettuna.

Mitä halutut ja parjatut energiajuomat sitten pitävät oikein sisällään?

Nimestään huolimatta energiajuomat eivät sisällä sen enempää energiaa eli sokeria kuin muutkaan tavalliset virvoitusjuomat. Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan juomien nimi juontaa juurensa juomissa oleviin piristäviin yhdisteisiin.

Niitä ovat kofeiini, guarana, tauriini tai glukuronolaktoni. Näiden lisäksi juomia on usein täydennetty vaihtelevalla määrällä B-ryhmän vitamiineja, inositolia ja koliinia.

Jo puolesta tölkistä päivässä riippuvuusoireita

Kofeiinin vaikutus käyttäjään on hyvin yksilöllistä. Eviran mukaan kofeiiniherkille ihmisille, raskaana oleville naisille ja lapsille kofeiini saattaa aiheuttaa jo pieninä annoksina sydämentykytystä ja vapinaa. Reilun kolmen desin energiajuomatölkissä on kofeiinia 106 milligrammaa. Puolentoista litran kolapullossa kofeiinia on 195 milligrammaa, ja kahden desin kahvikupillisessa 100 milligrammaa.

Pohjoismaissa äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan 50 kg painavalla nuorella päivittäinen noin 15 milligramman annos kofeiinia ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia, mutta jo yli 50 milligramman annoksilla voi kehittyä kofeiiniriippuvuutta. Kevyemmillä henkilöillä haittavaikutuksia esiintyy pienemmillä kofeiinimäärillä.

Kanadalaislääkärit menevät vielä pidemmälle. Viime heinäkuussa julkaistussa Canadian Medical Association Journalissa energiajuomista tehdyt tiivisteet jopa rinnastetaan päihteisiin.

- Kofeiinillla ladatut energiajuomat ovat nyt ylittäneet rajalinjan elintarvikkeista makeansiirapin muodossa tarjottaviin huumeisiin, lehdessä todetaan.

Kanadalaislääkärit moittivat myös energiajuomien markkinointia, joka on selvästi lapsille ja nuorille suunnattu, toisin kuin vastaavia kofeiinimääriä sisältävät muut tuotteet.

Evira ei suosittele lapsille

Evira ei suosittele energiajuomia lapsille niiden korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi. Suomessa myytävissä energiajuomissa on varoitusteksti, jossa lukee "juomaa ei suositella lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille henkilöille".

Toisin kuin alkoholi- ja tupakkatuotteita koskevassa lainsäädännössä, elintarvikelainsäädäntö ei tällä hetkellä tunne myynnin rajoittamista koskevia säännöksiä. Elintarvikkeiden pakollisetkaan varoitusmerkinnät eivät siten anna kauppiaille oikeutta tai velvollisuutta päättää, kenelle elintarvikkeita myydään.

- Elintarvikkeiden osalta vastuu lapsen ostokäyttäytymisestä on hänen huoltajallaan, Evira korostaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja