Mainos

Emu aiheuttaa paineita Kainuussa ja Etelä-Savossa, Uusimaa voi hyötyä

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Uudellamaalla on parhaat mahdollisuudet hyötyä Euroopan rahaliitosta Emusta. Riskialttiimpia Euroopan raha-alueen aiheuttamiin muutos- ja sopeutumispaineisiin ovat Kainuu ja Etelä-Savo.

Tutkimuksen mukaan Uudenmaan sopeutumista helpottavat monipuolinen elinkeinorakenne, tuotanto ja vienti. Sitä tukee myös alueelle keskittynyt inhimillinen osaaminen. Sopeutumista edistää lisäksi korkea kokonaistuotanto ja suhteellisen alhainen työttömyys. Heikkojen kuntien ongelmana on mm. riippuvuus alkutuotannosta ja julkisesta sektorista sekä yksipuolinen tuotantorakenne. Lisäpaineita tulee siitä, että maakunnan eri osat eivät ole yhtenäisiä.

Tutkimuksen mukaan heikkojen maakuntien keskusalueet todennäköisesti menestyvät paremmin kuin syrjäalueet.

-Syrjäinen maaseutu on kasautuvien ongelmien aluetta, tutkija Marko Ovaskainen päättelee tutkimuksessaan. Tutkijan mukaan Emun vaikutusten erilaisuus voikin johtaa alueellisten erojen kasvuun, mutta kaikkinensa Emun aluevaikutukset riippuvat lopulta valmiudesta suhdannesopeutukseen ja rakenteellisiin muutoksiin.

Jyväskylän yliopiston taloustieteellisellä osastolla tehdyssä tutkimuksessa tarkastellaan syvenevän integraation aluevaikutuksia. Tutkimuksen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.