Mainos

Emilian suunnitelma: Liesipolku

Kohteena on vuonna 1952 valmistunut 87 neliön rivitaloasunto Maunulassa. Hilding Ekelundin suunnittelemalla Sahamäen alueella rivitalot on sijoitettu kauniisti maaston mukaan, ympäristö on vehreä ja hyvin viihtyisä. Kyseessä on samalla myös Suomen ensimmäinen rivitaloalue.

Asunnossa on neliöihin nähden runsaasti tilaa, sillä kellaria ja parvea ei lasketa neliöihin. Rinnetontille viiteen tasoon sijoittuva pohjaratkaisu on hauska, mutta portaiden määrä saattaa varmasti tuntua joissain tapauksissa hankalalta. Asunnon kunto on hieman nuhjuinen, pientä paikattavaa ja uusittavaa löytyy sieltä täältä. Budjetti on suuruudeltaan 1500 euroa, mikä ei asunnon koon ja kunnon huomioiden ole mitenkään valtavasti. Tosin tässä vaiheessa onkin tarkoitus tehdä vain pientä pintaremonttia ja omistaja on varautunut suorittamaan maalaukset itse.

Suunnitelmassani pyrin väreillä, kalusteilla ja tekstiileillä luomaan lämpimän ja kodikkaan kokonaisuuden, joka sopii asunnon arkkitehtuuriin. Seinissä käytetyt värit ovat valkoisen lisäksi lämmin harmaa, okra, keltainen ja vaalean sininen. Verhot ja irtotyynyt valitsen pääosin Marimekon 50-luvulla suunnitelluista kuoseista, muut tekstiilit noudattavat samaa väritystä kuin seinissäkin. Lainattavat kalusteet ovat yksinkertaisia mutta kodikkaita.

Eteinen ja makuuhuoneet:

Pääsisäänkäynti antaa asunnosta todellisuutta nuhjuisemman kuvan. Sitä kohennetaan uusimalla eteisen vaatekaappi. Eteiseen mahtuu myös pieni penkki ja vaikutelman viimeistelee sisal-matto. Samassa kerroksessa olevan huoneen rajut siniset seinät maalataan valkoisiksi, kalustusta karsitaan hieman ja järjestellään uudelleen. Näyttöjen ajaksi lainataan yksinkertainen sohvapöytä ja sen alle matto sekä verhot ja päiväpeite. Esillä olevan tavaran määrä karsitaan minimiin.

Seuraavassa tasossa oleva työhuone kalustetaan lainakalusteilla yksinkertaiseksi työtilaksi. Oviseinään maalataan rajattu alue savenharmaaksi (sävy V483). Tyttären makuuhuoneen kaikki seinät maalataan hennolla vaaleansinisellä (F437). Kalusteita karsitaan ja loput järjestellään uudestaan, TV-taso lainataan, samoin uudet tekstiilit. Kirjahyllyksi tuodaan olohuoneen Lundia, joka maalataan kauniin keltaiseksi (L397). Seinällä olevista kuvista valitaan muutama, muut pakataan jo muuttoa varten, samoin kuin koriste-esineet ja muu pikkutavara. Kylpyhuoneen ilmettä kohennetaan uusimalla allaskaappi, roskiksen ja pyykkikorin tilalle lainataan uudet, puisilla yksityiskohdilla tuodaan lämpöä siniseen kylpyhuoneeseen.

Portaikon seinä maalataan valoisan keltaiseksi (sävy L397). Portaiden kulunut maalaus uusitaan, jo tämä toimenpide tekee valtavan vaikutuksen asunnon yleisilmeeseen. Vaikka puu on lämmin ja kodikkuutta luova materiaali, on mäntyä asunnossa hieman liikaakin. Portaikon kaide maalataan valkoiseksi, samoin parven varastotilojen ovien pielet.

Kellari:

Kellarissa paneuduin lähinnä takkahuoneeseen. Se sisustetaan viihtyisäksi oleskelutilaksi, jota todella voi kutsua takkahuoneeksi. Seinille maalataan lämpimiä maanläheisiä sävyjä: takka ympäröidään lämpimällä okralla (K404), jonka jälkeen nämä seinät jatkuvat savenharmaina (V483). Katto ja putket maalataan vaaleansinisiksi (G437). Työhuoneen laverisänky tuodaan alas, runsain tyynyin siitä saadaan mukava istuskelupaikka, joka toimii myös varavuoteena. Valkoiset korituolit parvelta siirretään myös tänne. Lattialle levitetään puupalamatto, joka tuntuu mukavalta paljaankin jalan alla.

Asunnon sydän:

Toiseksi ylimmässä tasossa sijaitsevat oleskelutila, ruokailu ja keittiö ovat ehdottomasti asunnon valttikortti. Ne yhdessä parven kanssa luovat tilallisesti upean kokonaisuuden. Keittiö on melko siistissä kunnossa, siellä ainoa toimenpide on kaappien päällä olevan puunvärisen koteloinnin korvaaminen valkoisella. Oleskelu ja ruokailu pysyvät suunnilleen samoilla paikoilla, tosin kalusteiden järjestys muuttuu. Parhaiten tilaan sopii rento kulmasohva, ruokapöytä ja tuolit valitsen Artekin mallistosta, samoin valaisimet.

Parven sisustan lokoisaksi lueskelu- ja televisionkatselutilaksi. Parven kaide levytetään umpeen, jolloin sekä parvella että olohuoneessa on enemmän omaa rauhaa. Levytetty kaide maalataan molemmin puolin sävyllä V483 (savenharmaa), joka jatkuu olohuoneen puolella lattiaan asti. Televisiopäätyyn tulee lattialle paksu, oranssi matto ja lattiatyynyjä sen päälle, toiseen päähän nojatuoli ja hyvä lukulamppu. Kirjahyllyt ovat Lundiaa, mitä asunnossa entuudestaan jo onkin. Nykyiset maalataan samoilla sävyillä kuin seinätkin, näyttöjen ajaksi lainataan tarpeen mukaan valkoiseksi kuullotettua. Lisäksi kaikki palapeilit poistetaan ja seinät maalataan näiltä osin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.