Elon Muskin vetäytyminen Twitter-kaupasta saattaa olla yritykselle kova isku: "Maanantaina tämä on 25 dollarin osake"

Elon Musk on kertonut vetäytyvänsä 44 miljardin dollarin Twitter-kaupasta. Seuraavaksi Twitter aikoo viedä Teslan toimitusjohtajan oikeuteen, kertoo Financial Times.

Muskin vetäytymisen julkistamisen jälkeen Twitterin hallituksen puheenjohtaja Bret Taylor lupasi, että yhtiön hallitus on ”sitoutunut saattamaan kaupan päätökseen herra Muskin kanssa sovitulla hinnalla ja ehdoilla”.

– Olemme luottavaisia siitä, että viemme voiton Delawaren kansliatuomioistuimessa, Taylor julisti.

Delawaren tuomioistuimessa käsitellään usein yritysten välisiä oikeustapauksia. Reutersin mukaan sinne päätyvät kiistellyt sulautumiset ja yrityskaupat usein joko neuvotellaan uusiksi tai ostaja maksaa ostokohteelle sovinnon sen sijaan, että tuomari määräisi ostajaa saattamaan kaupan päätökseen.

Näin siksi, että oston kohteena olevat yhtiöt haluavat usein selvittää epävarman tilanteen mahdollisimman nopeasti. Taylorin vastaus kuitenkin viittaa siihen, että Twitter on valmis vääntämään Muskin kanssa.

FT:n mukaan Yhdysvaltain tuomioistuimet ovat historiallisesti puoltaneet oston kohteena olevia yrityksiä tapauksissa, joissa ostaja yrittää perääntyä kaupasta, estääkseen ostajia keskeyttämästä kauppoja vääristä tai epäolennaisista syistä.

Muskin asianajajien jättämässä ilmoituksessa syytetään Twitteriä siitä, että se olisi jakanut valheellista tietoa niin sanottujen botti- ja spämmitilien osuudesta alustalla, ja Musk kokee Twitterin olennaisesti rikkoneen kauppasopimusta.

Muskin ja Twitterin väliseen sopimukseen sisältyy miljardin dollarin sakko, mikäli Musk ei vie kauppaa päätökseen.

Twitterin vaikeat ajat jatkuvat

Muskin asianajajien lausunnon mukaan Musk on myös harkinnut, voiko Twitterin ”heikkenevien liiketoiminnallisten näkymien” nähdä rikkovan kauppasopimusta.

Kauppahinnaksi oli sovittu 44 miljardia dollaria, jossa Twitterin osake on arvotettu 54,2 dollariin.

Pörssin sulkeutuessa perjantaina osakkeen arvo oli 38,79 dollaria. Muskin vetäytymisen jälkeen Twitterin kurssi tippui jälkipörssissä jyrkästi noin seitsemän prosenttia.

Lauantaiaamupäivästä Suomen aikaan kurssi on tasoittunut vajaan viiden prosentin alavireeseen. Jälkipörssissä osake on tällä hetkellä arvoltaan noin 35 dollaria.

Monet teknologia- ja kasvuyhtiöt ovat luisuneet pörssissä viimeisten parin kuukauden aikana. Esimerkiksi Twitterin keskeisiin kilpailijoihin kuuluvan Snapin kurssi on tippunut tämän vuoden aikana yli 65 prosenttia.

Sijoitusyhtiö Wedbushin analyytikko Daniel Ives ennakoi Muskin ilmoituksen olevan Twitterille kova isku.

– Maanantaina tämä on 25 dollarin osake. Yritys on kaaoksessa – ihmiset ovat lähteneet joukoittain, ja nyt kilpailijat käyvät käsiksi mainosrahoihin. Työntekijöiden vaihtuvuuden takia yhtiö tullaan näkemään toisen ostajan vauriotavarana, Ives sanoo NBC:lle.

Lue myös:

    Uusimmat