Elokuvaohjaaja Bigas Luna on kuollut

Espanjan tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluva Juan José BigasLuna on kuollut. Barcelonassa syntynyt Bigas Luna menehtyi syöpään 67-vuotiaana Tarragonassa.

Bigas Luna tunnetaan Suomessakin erityisesti 1990-luvun elokuvistaan Jamón, jamón (Kinkkua, kinkkua), Huevos de oro (Kultaiset munat) ja La teta y la luna (Tissit ja Kuu).

Hänen elokuvat saivat palkintoja mm. Venetsian ja San Sebastiánin elokuvajuhlilla. Vuonna 1992 valmistuneessa elokuvassaan Kinkkua, kinkkua esiintyivät ensi kertaa yhdessä tulevat suuret valkokankaan tähdet Javier Bardem ja Penélope Cruz.

Ammattivalokuvaaja, arkkitehtuuria opiskellut, teollisen muotoilun parissa työskennellyt Bigas Luna aloitti elokuvaohjaajauransa 1970-luvulla. Erotiikka ja väkivalta olivat hänen elokuvissa keskeisellä sijalla.

El País -päivälehden kulttuuritoimittajan Ángel Harguindeyn mukaan Bigas Luna oli riemukas, elämäniloinen ihminen, jota viehätti ylenmääräisyys.

– Hän oli pohjimmiltaan suuri nautiskelija. Harva henkilö on nauttinut elämästään, työstään ja mieltymyksistään kuten Bigas Luna. Hän teki monia asioita ja hänen kädenjälkensä oli aina erinomainen.

Lue myös:

    Uusimmat